Χριστοφίδης Ιωάννης

Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας

Image

Διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Ιωάννης Χριστοφίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 21 Ιανουαρίου 1924 και πέθανε στις 9 Δεκεμβρίου 2001. Γιος του Κλεάνθη Χριστοφίδη, από τους πρώτους ασφαλιστές και τραπεζίτες της Κύπρου και της Μαρίας Υψηλάντη από τη Λευκωσία. 

Παντρεύτηκε την Μάρβελ  Γεωργιάδου η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ανατολική Αφρική όπου οι γονείς της, έλληνες της Σμύρνης, εγκαταστάθηκαν μετά  τον Μικρασιατικό Πόλεμο το 1922. Ο πατέρας της, Νικόλαος Γεωργιάδης διετέλεσε προξένος της Ελλάδος στην Ανατολική Αφρική μέχρι τον θάνατό του. Ιωάννης και Μαρβέλ απέκτησαν δύο κόρες. Την Νίκη  -Άννα, αργότερα σύζυγο του Ανδρέα Αρτέμη και την Λέλλα Γεωργίου Κουρρή. 

 

Σπουδές  

Μετά την αποφοίτησή του από το Παγκύπριο Γυμνάσιο σπούδασε νομικά στο Gray's Inn του Λονδίνου. Μετά τη συμπλήρωση των σπουδών του άρχισε να ασχολείται στην Κύπρο με ασφαλιστικές και άλλες εργασίες. Το 1963 διορίστηκε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου και από το 1966 μέχρι το 1972 πρόεδρός της.

 

Πολιτική

Διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Μακαρίου στις 16 Ιουνίου 1972. Στη θέση αυτή υπηρέτησε μέχρι το πραξικόπημα της 15 Ιουλίου 1974.  Επαναδιορίστηκε Υπουργός Εξωτερικών από τον Γλαύκο Κληρίδη στις 28 Αυγούστου 1974. Στο Υπουργικό Συμβούλιο που σχημάτισε ο πρόεδρος Μακάριος στις 15 Ιανουαρίου 1975, μετά την επιστροφή του στην Κύπρο, ο Ιωάννης Χριστοφίδης ανέλαβε και πάλι το υπουργείο Εξωτερικών, σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την Κύπρο, κατά την οποία το Κυπριακό κράτος έδινε αγώνα σε διάφορα επίπεδα, περιλαμβανομένου του διεθνούς, για να αντιμετωπίσει τις τρομερές συνέπειες της τουρκικής εισβολής. Στη θέση αυτή ο Ιωάννης Χριστοφίδης παρέμεινε μέχρι τις 9 Μαρτίου 1978 (βλέπε Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος Αρχείου ΡΙΚ), καλύπτοντας μερικούς μήνες ως υπουργός και της Προεδρίας Σπύρου Κυπριανού.

 

Επιχειρήσεις

Μετά την αποχώρηση του από την Πολιτική επανήλθε στις προσωπικές του επιχειρήσεις ως ιδιοκτήτης της Commercial Union. Υπηρέτησε ως πρόεδρος της ασφαλιστικής  Universal Life και της Cisco. Ηταν πρόεδρος του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού Λευκωσίας και πρόεδρος των Φίλων του Λεβέντειου Μουσείου.  

 

Πηγές:

  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια
  2. Προσωπική συνέντευξη με Ανδρέα Αρτέμη 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image