Χρυσόξυλον

Image

Ράμνος η αειθαλής ή αλάτερνος. Επιστημονική ονομασία: Rhamnus alaternus. Οικογένεια: Ραμνωδών (Rhamnaceae).

 

Αυτοφυόμενος στην Κύπρο δενδρώδης και αειθαλής θάμνος ή μικρό δέντρο. Σε ύψος φθάνει μέχρι και τα 4 μέτρα. Πήρε την τοπική ονομασία χρυσόξυλον (ή και γρουσόξυλον, γρουσοξυλιά και χρυσοξυλιά) επειδή το ξύλο του έχει χρυσίζον χρώμα. Ο θάμνος σε μερικές περιπτώσεις καλλιεργείται, ως καλλωπιστικός. Έχει όμως και φαρμακευτικές ιδιότητες.

 

Αυτοφύεται σε δασώδεις περιοχές (πευκοδάση κυρίως), σε όχθες ρυακιών κ.α., από τα παράλια μέχρι και σε υψόμετρο 1.065 μέτρων περίπου. Στην Ελλάδα είναι γνωστός με την ονομασία κιτρινόξυλο, εις δε την περιοχή του Αγίου Όρους λέγεται φιλύκα. Είναι, πιθανώς, η φιλύκη των αρχαίων Ελλήνων, την οποία αναφέρει ο Θεόφραστος. Ανθίζει μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου.

 

Απαντάται στον Ακάμα, στην περιοχή του χωριού Λυσός, στις περιοχές Λευκάρων, Μαχαιρά, Πλατρών, Κερύνειας, Αγίου Μάμα, Αγίου Αμβροσίου και Ριζοκαρπάσου.

 

Πολύ συγγενικό είναι ένα ακόμη είδος που αυτοφύεται στην Κύπρο, της αυτής οικογένειας, επίσης θάμνος. Είναι το είδος Rhamnus oleoides, γνωστό στην Κύπρο με την ονομασία ακουμένη.