Λευκωσία επαρχία

Βλάστηση

Image

Η επαρχία της Λευκωσίας διαθέτει μια πλούσια και ποικίλη φυσική βλάστηση που περιλαμβάνει και αρκετά ενδημικά είδη χλωρίδας. Η βλάστηση είναι ιδιαίτερα πλούσια στις ορεινές περιοχές, όπου βρίσκεται και η μεγαλύτερη έκταση των κρατικών δασών της επαρχίας.

 

Η δασική βλάστηση αποτελείται κυρίως από κωνοφόρα και πλατύφυλλα είδη. Το κυριότερο κωνοφόρο και δασοπονικό είδος είναι η τραχεία πεύκη (Pinus brutia) που φυτρώνει σε υψόμετρα μέχρι 1.500 μέτρα και καλύπτει το πλείστο μέρος της επιφάνειας των δασών της επαρχίας. Βρίσκεται είτε αμιγής είτε αναμεμειγμένη με άλλα είδη. Πάνω από 1.500 μέτρα, στο δάσος Τροόδους, βρίσκεται η μαύρη πεύκη (Pinus nigra).

 

Ο κέδρος (Cedrus brevifolia), που είναι ενδημικό είδος της Κύπρου, απαντάται φυσικός στο δάσος της Πάφου και ιδιαίτερα στην κοιλάδα των Κέδρων και την περιοχή της βουνοκορφής του Τρίπυλου. Στα δάση της επαρχίας υπάρχουν δυο είδη αόρατου. Το ένα είδος (Juniperus oxycedrus) ευδοκιμεί σε υψόμετρα γύρω στα 1.200 μέτρα, ενώ το δεύτερο είδος (Juniperus phoetidissima) ευδοκιμεί σε μεγαλύτερα υψόμετρα, όπως στο δάσος Αδελφοί και στην κορφή της Μαδαρής.

 

Στις κοιλάδες της οροσειράς του Τροόδους φυτρώνουν ο πλάτανος και ο σκλήδρος, ενώ στις πλαγιές απαντώνται η λατζ'ιά, η αντρουκλιά, η τριμιθιά κ.ά. Η λατζι'ά, που είναι αειθαλής δρυς, είναι ενδημικό είδος της Κύπρου και σχηματίζει είτε αμιγείς είτε μεικτές συστάδες, συνήθως με την τραχεία πεύκη. Η κοκκονιά βρίσκεται κυρίως κοντά στο μοναστήρι του Κύκκου, ενώ η σπαλαθκιά απαντάται στις ψηλές περιοχές του Τροόδους. Η ξισταρκά είναι ίσως ο πιο διαδεδομένος χαμηλός θάμνος σ' όλες τις δασικές εκτάσεις. Σε πολλούς τόπους φυτρώνουν και τα φτερίτζ'ια, που απαντώνται πολλές φορές με την αγριοτριανταφυλλιά και την παρβαρετσιά. Άλλα είδη που απαντώνται στα δάση της επαρχίας είναι ο σχίνος, το θυμάρι, η μαζιά και η χαχομηλιά. Αρκετά πλούσια είναι επίσης η ποικιλία των αγριολούλουδων που φυτρώνουν στην περιοχή της.

 

Τα κυριότερα κρατικά δάση της επαρχίας Λευκωσίας είναι τα ακόλουθα: Αδελφοί, Πάφος (μέρος), Κομμόπετρα, Τρόοδος (μέρος), Λούρουππας, Μαχαιράς, Κυθρέα ή Λακκοβούναρον (μέρος), Ξερόβουνος, Παχύαμμος, Αμμαδιές, Ασκόπελος, Παλλούρα, Αθαλάσσα και Αετομούττη (μέρος).