Κριστ Τσάρλι Charlie Crist

Image

Αμερικανός πολιτικός ελληνοκυπριακής καταγωγής, ο οποίος έφθασε μέχρι το αξίωμα του κυβερνήτη της πολιτείας Φλόριδας. Ο Τσάρλι Κριστ (Χαράλαμπος Χριστοδούλου) γεννήθηκε το 1956 στην Αλτούνα της Πενσιλβανίας, αλλά σύντομα η οικογένειά του μετοίκησε στο Σεντ Πίτερσμπεργκ της Φλόριδας. Ο παππούς του, Αδάμος Χριστοδούλου, καταγόταν από την Κώμα του Γιαλού και μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1914, σε ηλικία 14-15 χρόνων, έχοντας στην τσέπη μόνο ένα αγγλικό νόμισμα των 5 σελινιών. Ο Κύπριος μετανάστης αρχικά έγινε λούστρος και αργότερα άνοιξε δικό του καθαριστήριο καπέλων. Έκανε οικογένεια και απέκτησε επτά παιδιά. Ένα από αυτά ήταν ο γιατρός Τσαρλς Κριστ, πατέρας του Τσάρλι Κριστ.

 

Ο Τσάρλι Κριστ, ο οποίος ανήκει στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, σπούδασε νομικά και από νεαρή ηλικία ενεργοποιήθηκε στο δημόσιο βίο, εργαζόμενος σε γραφεία πολιτικών της περιφέρειάς του. Το 1992 εξελέγη πολιτειακός γερουσιαστής της Φλόριδας, αξίωμα στο οποίο υπηρέτησε για 6 χρόνια. Το 2002 εξελέγη υπουργός Δικαιοσύνης της Φλόριδας. Το 2006 αναδείχθηκε στο σημαντικό αξίωμα του κυβερνήτη της πολιτείας Φλόριδας, που είναι η τέταρτη μεγαλύτερη στην Αμερικανική Συμπολιτεία, μετά την Καλιφόρνια, τη Νέα Υόρκη και το Τέξας. Είναι ο δεύτερος ομογενής που εκλέγεται κυβερνήτης σε αμερικανική πολιτεία, μετά τον Μιχάλη Δουκάκη, στη Μασαχουσέτη.

 

Ο Τσάρλι Κριστ αισθάνεται υπερήφανος για την κυπριακή του καταγωγή και λέει χαρακτηριστικά: «Από τον παππού μου μάθαμε να θυμόμαστε πάντα τις ρίζες μας και να κάνουμε πάντοτε το καλό». Ο κυβερνήτης της Φλόριδας έχει κάνει ένθερμες δηλώσεις υπέρ της Κύπρου και διατηρεί στενές σχέσεις με την κυπριακή παροικία των ΗΠΑ.