Χατζηιωάννου Στέλιος

Image

Επιχειρηματίας με ευρύτατες δραστηριότητες στο εξωτερικό, γιος του Κυπρίου εφοπλιστή Λουκά Χατζηιωάννου, μιας από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στο χώρο της ναυτιλίας. Ο Στέλιος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 14 Φεβρουαρίου 1967. Το 1984 πήγε στο Λονδίνο και έκανε σπουδές στο London School of Economics, από όπου αποφοίτησε με BSc στα οικονομικά. Το 1988 αποφοίτησε από το City University Business School με μεταπτυχιακό στα Ναυτιλιακά και στα Οικονομικά. Ακολούθως προσχώρησε στη ναυτιλιακή εταιρεία του πατέρα του, την «Troodos Shipping».

 

Το 1992 έγινε ο ιδρυτικός πρόεδρος της Cymepa, μιας κυπριακής, μη κερδοσκοπικής ένωσης για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Την ίδια χρονιά ίδρυσε την πρώτη του επιχείρηση, Stelmar Tankers, στη ναυπηγική βιομηχανία. Το 1995 ίδρυσε την easyJet.com, μια χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία, που αμέσως έγινε ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας χαμηλού κόστους στην Ευρώπη, που μεταφέρει περίπου 30 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο.

Το 1998 ο Στέλιος Χατζηιωάννου διαμόρφωσε την easygroup, μια μετοχική εταιρεία, με σκοπό τη διερεύνηση καινούργιων επιχειρήσεων και στόχο την επέκταση του εμπορικού σήματος easy με πρώτη επιχείρηση το easyInternetcafe, ενώ ακολούθησαν: τo easy Car, το easyValue.com, το easy.com,  το easyMoney, το easyCinema και η easyCruise (συνολικά 17 επιχειρήσεις με το όνομα easy).

 

Ο Στέλιος Χατζηιωάννου, που είναι γνωστότερος στο εξωτερικό με το πρώτο του όνομα (Stelios) περιλαμβάνεται μεταξύ των πλουσιοτέρων ανθρώπων στη Βρετανία. Το 2008 η περιουσία του ανερχόταν σε 812 εκατομμύρια στερλίνες και ήταν τέταρτος στον κατάλογο των 100 πλουσιοτέρων Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών της Βρετανίας.

 

Το 2006 η Βασίλισσα Ελισάβετ απένειμε τον τίτλο του Ιππότη (Σερ) στον Κύπριο επιχειρηματία.

Από το 2009 διατελεί ως Επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Δημοκρατίας της Κύπρου στο Πριγκιπάτο του Μονακό. Είναι απόφοιτος του London School of Economics και έχει μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου.

 

Τα τελευταία  χρόνια, το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου, ένα αναγνωρισμένο φιλανθρωπικό ίδρυμα τόσο στο Μονακό όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει αποδείξει την αφοσίωσή του να δίνει πίσω στην κοινωνία, με μια σειρά από φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, της εκπαίδευσης και του περιβάλλοντος στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα και την Κύπρο.

 

Δικοινοτικά Βραβεία

Ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου στο πλαίσιο της επαναπροσέγγισης και συνεργασίας μεταξύ των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο καθιέρωσε βραβεία δικοινοτικής συνεργασίας τα οποία κάθε χρόνο απονέμονται σε κοινοπραξίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.  Στα “Stelios Bi – Communal Awards for Business Co-operation 2022”, βραβεύτηκαν  10 δικοινοτικές ομάδες (10 Ελληνοκύπριοι και 10 Τουρκοκύπριοι επιχειρηματίες) με κάθε ένα από τους 20 νικητές να κερδίζει χρηματικό έπαθλο €10.000.

Οι συμμετοχές στα Δικοινοτικά Βραβεία Επιχειρηματικότητας το 2022 ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, καθώς 58 ομάδες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων (συνολικά 116 επιχειρηματίες) υπέβαλαν την κοινή τους αίτηση διεκδικώντας το χρηματικό βραβείο. Ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της easy family of Βrands (www.easyHistory.info ) και ιδρυτής και πρόεδρος του Stelios Philanthropic Foundation (https://steliosfoundation.com.cy/) προσέφερε το συνολικό ποσό των 200,000 ευρώ στις 10 καλύτερες επιχειρηματικές προτάσεις.

Η Τελετή Απονομής και η ανακοίνωση των δέκα νικητριών ομάδων, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 28 Απριλίου 2022, με τον Σερ Στέλιο Χατζηιωάννου να συγχαίρει τους νικητές μέσω zoom. Τη διαδικτυακή τελετή κλήθηκαν να παρακολουθήσουν και οι 116 επιχειρηματίες που διεκδίκησαν το βραβείο, καθώς και οι εκπρόσωποι των Μέσων Ενημέρωσης.

 

 Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image