Ψόφος

Image

Αυτοφυόμενος στην Κύπρο θαμνίσκος. Επιστημονική ονομασία: Μαρσδενία η ορθοφυής (Marsdenia erecta ή Cionura erecta). Οικογένεια: Ασκληπιαδιδών (Asclepiadaceae).

 

Ο θαμνίσκος αυτός, που βλαστάνει σε αμμώδεις παραθαλάσσιες περιοχές, απαντάται και στην Ελλάδα, Γιουγκοσλαβία, Μικρά Ασία, Παλαιστίνη, Συρία, μέχρι τη χερσόνησο του Σινά κι ακόμη ανατολικότερα.

 

Ανθίζει μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου και δίνει ωραία άσπρα άνθη. Στην Κύπρο απαντάται στην περιοχή της αρχαίας Σαλαμίνας, κοντά στη Λεμεσό και στην περιοχή Αμαθούντος. Είναι αναρριχώμενος θαμνίσκος που φθάνει σε ύψος μέχρι το ένα μέτρο, αλλά κάποτε αναρριχάται σε δέντρα, φθάνοντας μέχρι και 5 μέτρα ύψος ή και περισσότερα.

 

Σε παλαιότερες εποχές τα φύλλα του χρησιμοποιούνταν, αναμεμειγμένα με λίπος, για την παρασκευή δηλητηριωδών δολωμάτων προς εξόντωση σκύλων, αλεπούδων κι άλλων ζώων. Ήταν φυτό γνωστό στους αρχαίους Έλληνες για την ίδια αυτή ιδιότητα. Το απόκυνον ή και κύναγχον που μνημονεύει ο Διοσκουρίδης, ο οποίος λέγει ότι με τα φύλλα του σύν στέατι ἀρτοποιηθέντα καί παραβληθέντα κτείνει κύνας, ἀλώπεκας, παρδάλεις.

 

Για τον λόγο αυτό κι ονομάστηκε ψόφος, κι έτσι είναι γνωστό και σε διάφορα μέρη στην Ελλάδα.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια