Χριστοφίδης Μανώλης

Image

Διετέλεσε υπουργός Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γεννήθηκε στη Λεύκα το 1941. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και σπούδασε στην Αθήνα Νομικά, Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες. Υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος της κυπριακής φοιτητικής οργάνωσης ΟΕΦΕΚ και αντιπροσώπευσε το φοιτητικό κίνημα σε διεθνή συνέδρια.

 

Με την επιστροφή του στην Κύπρο άρχισε να ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου και υπηρέτησε ως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας και πρόεδρος του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου (1982-1988).

 

ΕΟΚΑ

Πήρε μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα του 1955-59, ως ηγετικό στέλεχος της Αλκίμου Νεολαίας ΕΟΚΑ (ΑΝΕ) και των ομάδων ένοπλης προστασίας των Κάτω Ενοριών της Λευκωσίας. Έφερε τον βαθμό του εφέδρου υπολοχαγού. Πήρε μέρος σε όλες τις επιστρατεύσεις. Στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής, το καλοκαίρι του 1974, υπηρέτησε στην περιοχή Μόρφου-Λεύκας.

 

Κατά την περίοδο 1971-1979 διετέλεσε ταμίας και αντιπρόεδρος της Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου. Υπηρέτησε επίσης στη Δικαστική Επιτροπή της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) και στην Ανώτατη Δικαστική Επιτροπή Αθλητισμού (ΑΔΕΑ).

 

ΔΗΣΥ

Αναμείχθηκε ενεργά στην πολιτική ζωή και υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ). Ίδρυσε την οργάνωση νεολαίας του ΔΗΣΥ (ΝΕΔΗΣΥ) και υπήρξε πρόεδρός της για μια δεκαετία και στη συνέχεια επίτιμος πρόεδρός της. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος των επαγγελματικών κλαδικών οργανώσεων του ΔΗΣΥ και μετείχε σε όλα τα συλλογικά όργανα του κόμματος.

 

Το 1981 εξελέγη βουλευτής του ΔΗΣΥ στην περιφέρεια Λευκωσίας και επανεξελέγη το 1985. Υπηρέτησε ως βουλευτής μέχρι το 1991 και διετέλεσε πρόεδρος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και μέλος των Επιτροπών Κανονισμών, Εσωτερικών και Εξωτερικών. Υπηρέτησε ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου.

 

Τον Φεβρουάριο του 1993 διορίστηκε υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση του προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη. Το 1997 διορίστηκε από τον πρόεδρο Κληρίδη κυβερνητικός εκπρόσωπος και το 1998 προεδρικός επίτροπος, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι το 2003.

Ο Μανώλης Χριστοφίδης πέθανε στις 9 Ιουνίου του 2010.

 

 

Πηγή:

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια