Πρωταρά ναυάγιο

Image

Στη θαλάσσια περιοχή του Πρωταρά εντοπίστηκε στις 28 Ιουνίου 2019 αρχαίο ναυάγιο πλοίου ρωμαϊκών χρόνων με φορτίο εμπορικούς αμφορείς. 

 

Πρόκειται για το πρώτο ρωμαϊκό ναυάγιο σε καλή κατάσταση που εντοπίζεται στην Κύπρο. Η θέση του αρχαίου ναυαγίου δηλώθηκε από τους Σπύρο Σπύρου και Ανδρέα Κρητιώτη, εθελοντές - δύτες της ερευνητικής ομάδας υποβρύχιας αρχαιολογίας του Εργαστηρίου Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (EPENAE), της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου». 

 

Βλέπε Βίντεο

Η ανακάλυψη 

 

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων κινητοποιήθηκε αμέσως για την εξεύρεση των απαραίτητων πόρων ώστε να διενεργηθεί προκαταρκτική επί τόπου έρευνα το συντομότερο δυνατόν. Αρχαιολόγοι, φοιτητές και εθελοντές του EPENAE έσπευσαν στον Πρωταρά για την τεκμηρίωση και την προστασία της θέσης, υπό τη διεύθυνση της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Ενάλιας Αρχαιολογίας Δρος Στέλλας Δεμέστιχα, σε συνεργασία με τον Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Γεωπληροφορικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ. Δημήτρη Σκαρλάτο και τη Συντηρήτρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Ελένη Λοϊζίδου.

 

Το καράβι βρέθηκε γερμένο στο πλευρό και το μεγαλύτερο τμήμα του, σχεδόν ολόκληρο, είναι θαμμένο στην άμμο. Έτσι, δεν είναι δυνατό να υπολογιστεί και εξεταστεί ούτε το πλάτος ούτε το εσωτερικό του. Από τα πλευρικά κανόνια που διέθετε, άγνωστο πόσα, προεξέχουν δύο προς τα πάνω. Μεγάλος αριθμός σκόρπιων ξύλων από την πλευρική επένδυση του καραβιού βρίσκεται στον χώρο, όπου απαντώνται σκόρπια και διάφορα μεταλλικά μέρη καθώς και λίγα σπασμένα αγγεία και άλλα αντικείμενα, προφανώς από τον εξοπλισμό του πλοίου.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image