Κονναρή ΝικολάουΆγγελ

Image

Γεννήθηκε στις 4.6.1960 στη Λεμεσό. Είναι Επίκουρος Καθηγήτρια Μεσαιωνικής Ιστορίας με ειδικότητα στον Λατινοκρατούμενο Ελληνισμό στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη μελέτη του Ελληνισμού κατά τη Λατινοκρατία και ιδιαίτερα της ιστορίας της Κύπρου κάτω από τη διακυβέρνηση των Λουζινιανών και των Βενετών. Σπούδασε επίσης γαλλική και αγγλική φιλολογία στο Μομπελιέ της Γαλλίας και έκανε διδακτορικό στη Μεσαιωνική Ιστορία στο Κάρντιφ της Ουαλλίας.

 

Εξέδωσε μαζί με τον Μιχάλη Πιερή μια διπλωματική έκδοση του Χρονικού του Λεοντίου Μαχαιρά, που δημοσιεύθηκε από Κέντρο Επιστημονικων Ερευνών Κύπρου το 2003, και επιμελήθηκε μαζί με τον Chris Schabel τον συλλογικό τόμο Cyprus. Society and Culture 1191-1374 (Brill, 2005). Επιμελήθηκε ακόμη την έκδοση των πρακτικών του συμποσίου "La Serenissima" and "La Nobilissima": Venice in Cyprus and Cyprus in Venice, που δημοσιεύθηκαν από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου το 2009. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει σημαντικό αριθμό άρθρων που αφορούν στην κυπριακή ιστοριογραφία, σε θέματα ταυτότητας και ετερότητας στη μεσαιωνική Κύπρο και τον λατινοκρατούμενο ελληνικό χώρο και στους Κυπρίους της διασποράς μετά το 1570/1.

 

Ετοιμάζει τώρα (2009) προς έκδοση μια βιοεργογραφική μονογραφία για δύο Κυπρίους του τέλους του 16ου - αρχών του 17ου αιώνα, τους Pietro και Giorgio de Nores, καθώς επίσης μία μελέτη των σχέσεων και αλληλεπιδράσεων μεταξύ Ελλήνων και Φράγκων στη μεσαιωνική Κύπρο (The Encounter of Greeks and Franks in Cyprus in the Late Twelfth and Thirteenth Centuries. Phenomena of Acculturation and Ethnic Awareness). Ετοιμάζει ακόμη με διάφορους συνεργάτες δύο συλλογικούς τόμους για την ιστορία της Λεμεσού και της Αμμοχώστου.