Βράχας Φρίξος

Image

Εκπαιδευτικός, που ασχολήθηκε συστηματικά με τη λογοτεχνία, ιδιαίτερα με τη μετάφραση, το δοκίμιο και την κριτική. Ο Φρίξος Βράχας γεννήθηκε στην Κερύνεια το 1919 και πέθανε στις 20 Φεβρουαρίου 1993.

 

Μετά το γυμνάσιο σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών φιλολογία και αργότερα στη Νέα Υόρκη σπούδασε ιστορία και φιλοσοφία, στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, απ' όπου πήρε τον τίτλο Μ.Α. Με την επιστροφή του στην Κύπρο εργάστηκε ως εκπαιδευτικός και πέρασε από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης: καθηγητής, υποδιευθυντής, διευθυντής, καθώς επίσης υποδιευθυντής και διευθυντής της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Κύπρου. Υπηρέτησε ακόμη ως τμηματάρχης Μέσης και Ανωτέρας Εκπαιδεύσεως. Διετέλεσε πληρεξούσιος υπουργός στο υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, με ευθύνη στον πολιτιστικό τομέα.

 

Ίδρυσε και διηύθυνε για ένα διάστημα το αγγλόφωνο περιοδικό «Cyprus Today». Υπήρξε επίσης μέλος της πνευματικής ομάδας του λογοτεχνικού περιοδικού «Πνευματική Κύπρος», μέλος του συνδέσμου Ελλήνων φιλολόγων «Στασίνος» και της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Κύπρου. Υπήρξε επίσης ο πρώτος πρόεδρος του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου που ιδρύθηκε το 1971, και διατήρησε την θέση αυτή μέχρι το 1976. Συνεργάστηκε με τον ημερήσιο και περιοδικό τύπο της Κύπρου με κριτικές, πολιτικά άρθρα, δοκίμια, παιδαγωγικές και ιστορικές μελέτες. Αρκετά από τα εκδομένα έργα του είναι ανάτυπα από συνεργασίες του με διάφορα περιοδικά.

 

Η θεματογραφία του Φρίξου Βράχα είναι βασικά ιστορική και ποιητική. Ένα από τα τελευταία του βιβλία, Η Νοσταλγία της Κερύνειας (Λευκωσία, 1975) είναι γεμάτο πικρές μνήμες και πόνο για την τουρκοπατημένη από το 1974 αυτή πόλη της Κύπρου. Από το συγγραφικό του έργο αναφέρουμε και τα ακόλουθα βιβλία:

 

  1. Γεώργιος Δροσίνης (Λευκωσία, 1951)
  2. Άνθρωπος και Παιδεία (Λευκωσία, 1952)
  3. Ὁ ἂνθρωπος τοῦ Μακρυγιάννη καί ἡ οὐσία τοῦ Νεοελληνισμοῦ (Λευκωσία, 1961)
  4. Θεσμοί καί ἀξιωματοῦχοι τῆς Ἑλληνικῆς Κύπρου (Λευκωσία, 1964)
  5. Κωμωδία καί πολιτική προπαγάνδα στήν Ἑλληνική ἀρχαιότητα (Αμμόχωστος, 1969)
  6. Μακρυγιάννης, ὁ δάσκαλος τοῦ Ἒθνους (Λευκωσία, 1971)
  7. Ἡ πνευματική κληρονομιά τοῦ Θ. Κολοκοτρώνη (Λευκωσία, 1971)
  8. Ζωή και προπαγάνδα στην αρχαία Ελλάδα (Αθήνα, 1980)
  9. Πτολεμαϊκή διοίκηση στην Κύπρο (Λευκωσία, 1981)
  10. Ελληνιστική Κύπρος (Αθήνα, 1984)
  11. Η ανατομία μιας κατάθεσης (Λευκωσία, 1993).

 

Από το μεταφραστικό έργο του Φρίξου Βράχα σημειώνουμε τη μετάφραση του έργου του Τόμας Γκόρτον Ἱστορία τῆς Ἑλληνικῆς Ἐπανάστασης, τη μετάφραση της Θεογονίας του Ησιόδου και τη μετάφραση του βιβλίου του Χάρρυ Μαρκ Πετράκις Ἡ Ὥρα τῆς Καμπάνας.

 

Μετά την τουρκική εισβολή ο Φρίξος Βράχας εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Εκεί συνεργάστηκε με ελληνικές εγκυκλοπαίδειες, κυρίως ως συγγραφέας σ' αυτές κυπριακών λημμάτων. Για ένα διάστημα υπηρέτησε και ως σύμβουλος στην κυπριακή πρεσβεία των Αθηνών.

 

 

Πηγή: 

  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image