Χαραλαμπίδης Κυριάκος

Image

Σημαντικός σύγχρονος Κύπριος ποιητής. Γεννήθηκε το 1940 στο χωριό Άχνα της επαρχίας Αμμοχώστου. Αποφοίτησε από το Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου το 1958 και στη συνέχεια σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1958-64). Παρακολούθησε επίσης μαθήματα θεάτρου στην Αθήνα (1962-1963) και σεμινάριο ραδιοφωνίας στο Μόναχο (1972-1973).

 

Εργάστηκε ως καθηγητής φιλολογίας στην Κύπρο (1965-1968). Επίσης κατά το 1966-1967 δίδαξε στη σχολή θεάτρου του Εύη Γαβριηλίδη στη Λευκωσία. Το 1968 μεταπήδησε στη ραδιοφωνία, εγκαταλείποντας την εκπαίδευση. Προσελήφθη το 1968 στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου όπου εργάστηκε ως λειτουργός ραδιοφωνικών προγραμμάτων. Για πολλά χρόνια μάλιστα προΐστατο της υπηρεσίας πολιτιστικών προγραμμάτων του ραδιοφώνου και στις αρχές του 1996 έγινε τμηματάρχης ραδιοφώνου του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου. Από το αφυπηρέτησε το 2000.

 

Παράλληλα ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης ανέπτυξε κι άλλη αξιόλογη δραστηριότητα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου, της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, του κυπριακού τμήματος του διεθνούς Ρ.Ε.Ν. κ.α. οργανώσεων. Επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου, μέλος της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου Λευκωσίας, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Γραμμάτων της Μορφωτικής Υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας, μέλος και πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Θεατρικού Οργανισμού  Κύπρου. Παρουσίασε επίσης ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα κι έγραψε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά κείμενα. Συνεργάστηκε με διάφορα έντυπα της Κύπρου και της Ελλάδας όπου δημοσίευσε ποίηση, άρθρα, μελέτες και δοκίμια. Υπήρξε από τους ιδρυτές του φοιτητικού περιοδικού Εστιάς (1960).

 

Με την ποίηση ασχολήθηκε από τα μαθητικά του χρόνια. Την πρώτη του ποιητική συλλογή εξέδωσε το 1961. Έχει τιμηθεί με σημαντικές διακρίσεις. Ποιήματά του έχουν περιληφθεί σε διάφορες ανθολογίες κι έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες. Καθιερώθηκε επίσης ως ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους Έλληνες ποιητές.

 

Εκδομένα έργα του:

 

1. Πρώτη Πηγή (Αθήνα, 1961)

2.    Ἄγνοια τοῦ Νεροῦ  (Αθήνα, 1967)

3. Τό Ἀγγεῖο μέ τά Σχήματα  (Λευκωσία, 1973. Κρατικό βραβείο ποίησης του κυπριακού υπουργείου Παιδείας)

4.  Ἀχαιῶν Ἀκτή (Λευκωσία, 1977. Κρατικό βραβείο ποίησης του κυπριακού υπουργείου Παιδείας)

5.  Ἀμμόχωστος Βασιλεύουσα (Αθήνα, 1982. Κρατικό βραβείο ποίησης του κυπριακού υπουργείου Παιδείας)

6. Θόλος (Αθήνα, 1989. Βραβείο ποίησης της Ακαδημίας Αθηνών).

7. Μεθιστορία   (Αθήνα, 1995).

 

Η ρωμαλέα ποίηση του Κυριάκου Χαραλαμπίδη έχει ως πηγή έμπνευσης τον κυπριακό χώρο και τον κόσμο της Κύπρου, ιδιαίτερα δε επικεντρώνεται στη μεγάλη κυπριακή τραγωδία από το 1974 και εξής, την οποία και προεκτείνει σε δραματικές πανελλήνιες και πανανθρώπινες διαστάσεις.

 

Έχει επίσης μεταφράσει και κυκλοφορήσει σε βιβλία δύο ύμνους του Ρωμανού του Μελωδού:

α) Εις την Αγίαν Γέννησιν του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού (Λευκωσία, 1988)

β) Εις την Ανάστασιν του Κυρίου (Λευκωσία, 1988).

 

Το 2003 επανεξέδωσε την ποιητική του συλλογή Αχαιών Ακτή αλλά και το βιβλίο Αιγιαλούσης επίσκεψις. Το 2006 εξέδωσε το Κυδώνιον Μήλον. Το 2010 ήταν ο ανθολόγος της έκδοσης Λευκωσία: Μια πόλη στη λογοτεχνία.

 

Το 1997 εξέδωσε το έργο Ρωμανού Μελωδού Τρεις Ύμνοι (μετάφραση και εισαγωγή, βραβείο Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας).

 

Πέρα από τα διάφορα βραβεία που αναφέρονται πιο πάνω, ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης κέρδισε επίσης το 1996 το Κρατικό Βραβείο Ποίησης της Ελλάδας για το έργο του Μεθιστορία, ενώ το 1998 κέρδισε το Διεθνές Έπαθλο Καβάφη που απονέμεται από διεθνή επιτροπή ελληνιστών. Εξάλλου το 2003 τιμήθηκε και πάλι από την Ακαδημία Αθηνών, αυτή τη φορά με το βραβείο Κ. Ουράνη, για τη συνολική του προσφορά στα ελληνικά γράμματα. Το 2006 τιμήθηκε με το βραβείο πολιτιστικής προσφοράς Ανθία-Πιερίδη, το οποίο καθιέρωσε το ΑΚΕΛ. Το 2007 τιμήθηκε με το Αριστείο Γραμμάτων, Τεχνών και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image