Ορφανίδης Γρ Ανδρέας

Image

Πανεπιστημιακός καθηγητής, συγγραφέας και μουσικοσυνθέτης. Γεννήθηκε το 1955 και κατάγεται από τη Λάπηθο. Υπηρετεί ως Πρύτανης και ως Καθηγητής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, και είναι μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Υπηρέτησε και δίδαξε σε πανεπιστήμια και άλλα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ελλάδα και την Κύπρο. Επίκεντρο της πολυετούς ερευνητικής, συγγραφικής και συνθετικής του δραστηριότητας είναι ο Ελληνικός πολιτισμός, με έμφαση σ΄ εκείνον της Κύπρου, στο πλαίσιο του ευρύτερου Ευρωπαϊκού πολιτισμού και εκείνου της Ανατολικής Μεσογείου.


Σπούδασε  αρχικά, και πήρε το πτυχίο του, στην Ιστορία-Αρχαιολογία (1978) από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, και στη συνέχεια ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο State University of New York at Albany, όπου του απονεμήθηκαν οι τίτλοι Master of Arts (M.A.) στις Κλασσικές Σπουδές-Αρχαιολογία (1982) και Doctor of Philosophy (Ph.D.) στην Ανθρωπολογία-Αρχαιολογία (1986). Ακολούθησε, επίσης, μεταπτυχιακές σπουδές στην Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Διδάχθηκε τόσο την Ευρωπαϊκή όσο και τη Βυζαντινή μουσική στο Εθνικό Ωδείο και στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Μητροπόλεως Κυρηνείας (στη Λάπηθο). 


Είναι  αντιπρόεδρος του European Association of Institutions in Higher Education που εδρεύει στις Βρυξέλλες, καθώς και αντιπρόεδρος του European Register of Quality Assurance, το οποίο είναι το ανώτατο σώμα στην Ευρώπη που αξιολογεί τα σώματα αξιολόγησης των Ευρωπαϊκών πανεπιστημίων. Έχει επιτελέσει αξιόλογο ερευνητικό έργο και συνέγραψε σημαντικό αριθμό βιβλίων, επιστημονικών άρθρων, και άρθρων στον ημερήσιο Τύπο. Iδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στο μνημειώδες πολύτομο έργο με τίτλο Sources for the History of Cyprus που εκδίδει/συγγράφει εδώ και χρόνια από κοινού με τον καθηγητή Paul W. Wallace του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.


Επιπλέον, ο καθηγητής Ορφανίδης ασχολείται συστηματικά τόσο με τη μουσική σύνθεση, όσο και με την ποίηση. Έχει στο ενεργητικό του δύο ψηφιακούς δίσκους, το Νησί του Έρωτα (ως στιχουργός) και τα Φυλλοκάρκια (ως συνθέτης και στιχουργός), τη Συμφωνία σε ΡΕ ελάσσονα «Ολυμπιακή Κληρονομιά» (για συμφωνική ορχήστρα, χορωδία και σολίστ-βαρύτονο), τη Συμφωνική Σουίτα σε ΦΑ μείζονα «Κοινές Ρίζες» που συνέθεσε στο πλαίσιο του προγράμματος «Θράκη-Αιγαίο-Κύπρος» υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και του υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας, το Συμφωνικό Ποίημα «Ανεράδα» για Πιάνο και Ορχήστρα, τον Ύμνο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και τον Ύμνο του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, κ.ά. Έργα του εκτελέσθηκαν και παρουσιάσθηκαν σε συναυλίες σε Κύπρο, Ελλάδα, Αυστρία και Αμερική.

Φώτο Γκάλερι

Image