Μιχαηλίδης Μάριος

Image

Συγγραφέας. Γεννήθηκε στη Νεάπολη Λευκωσίας το 1948. Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή  του Πανεπιστημίου Αθηνών και έλαβε πτυχίο ΜΑ, Εd. από το Πανεπιστήμιο Arkansas (ΗΠΑ). Από το 1976 ζει μόνιμα στην Ελλάδα και εργάζεται ως φιλόλογος στην ιδιωτική μέση εκπαίδευση.

 

Ποιήματά του πρωτοδημοσιεύτηκαν στις σελίδες του περιοδικού «Μαθητική Εστία»  (Παγκύπριο Γυμνάσιο), στη λογοτεχνική στήλη της εφημερίδας «Κύπρος» και στο λογοτεχνικό περιοδικό «Τέχνη και Λόγος». Επίσης, ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί στα λογοτεχνικά περιοδικά «Ακτή» (Κύπρος), «Λέξη» (Αθήνα), «Πανδώρα» (Αθήνα), ενώ ποιήματά του επελέγησαν και δημοσιεύτηκαν σε ποιητικές ανθολογίες: ΡΙΚ, Νέοι Κύπριοι Ποιητές (Κύπρος), Ελληνική Πνευματική Ζωή (Αθήνα), Ανθολογία Κυπριακής Ποίησης, εκδ. Ταξιδευτής (Αθήνα). Μέρος της ποίησής του έχει μεταφραστεί στα γαλλικά, αγγλικά, τσεχικά και βουλγαρικά.

 

Εξέδωσε τέσσερις ποιητικές συλλογές:

 

1. Αντίκρυ στην Ανατολή (Κύπρος, 1970)

2. Τα Ανεξίτηλα, έκδ. Δόμος (Αθήνα,1987)

3. Τα Αναστάσιμα, έκδ. Εκπ/ρια Δούκα, 2001 (σε χίλια αριθμημένα αντίτυπα, εκτός εμπορίου)

4.  Σαν Άλλοθι οι Λέξεις, εκδ. Μεταίχμιο (Αθήνα, 2003)

 

Η τελευταία συλλογή τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου (2004). Εξέδωσε, επίσης, τη νουβέλα Ο Οστεοφύλαξ, εκδ. Μεταίχμιο (2007). Το έργο αυτό κατεγράφη στη βραχεία λίστα των καλύτερων μυθιστορημάτων για το έτος 2007, προτάθηκε για τα βραβεία των λογοτεχνικών περιοδικών Διαβάζω και (δε)κατά, ενώ, το 2008, τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

 

Ο Μάριος Μιχαηλίδης είναι μέλος της πανελλήνιας Εταιρείας Συγγραφέων.