Κακογιάννης Χρύσανθος

Εκπαιδευτικός, συγγραφέας. Γεννήθηκε στο Γουδί Πάφου το 1929. Μετά τις γυμνασιακές του σπουδές, σπούδασε φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αργότερα μετεκπαιδεύθηκε στο Πανεπιστήμιο του Reading και πήρε το δίπλωμα στο Educational Administration. Παρακολούθησε επίσης στο Reading διδασκαλία δράματος και σκηνοθεσίας. Από το 1966 υπηρέτησε ως διευθυντής σε σχολές μέσης εκπαίδευσης. Σκηνοθέτησε και δίδαξε από σκηνής πολλές αρχαίες τραγωδίες.

 

Κατά τον απελευθερωτικό αγώνα του 1955 - 59 εξορίστηκε από τους Άγγλους στην Ελλάδα, όπου εργάστηκε ως καθηγητής στο Γυμνάσιο Λίμνης Ευβοίας, μέχρι το 1957. Με την επιστροφή του στην Κύπρο, το 1957, οι βρεττανικές αρχές του στέρησαν την άδεια εξασκήσεως του επαγγέλματος του καθηγητή.

 

Ο Χρύσανθος Κακογιάννης πέθανε το 1990. Το 1995 εκδόθηκε από εκτιμητές του έργου του και πρώην μαθητές του ένας τιμητικός τόμος - αφιέρωμα σε αυτόν.

 

Έργα του που έχουν εκδοθεί:

 

  1. «Θουκυδίδη, Περικλέους Επιτάφιος», μετάφραση και σχόλια, 1981
  2. «Προφορικός Λόγος», δοκίμια- μελετήματα, 1981
  3. «Γη Μακαρία», δράμα, 1982
  4. «Στόνοι», ποιήματα, 1983
  5. «Διάσταση», ποιήματα, 1989
  6. «Ανδρομάχη», λογοτεχνική μετάφραση, 1991

 

Ποιήματά του έχουν περιληφθεί σε διάφορες ανθολογίες, ενώ κείμενά του περιλαμβάνονται και στον τιμητικό τόμο που εξεδόθη μετά τον θάνατό του.

 

Το βιβλίο «Χρύσανθος Κακογιάννης, Φωτεινή Παρουσία» εξεδόθη το 1995 από το Ίδρυμα Χρύσανθου Κακογιάννη και σ' αυτό συγκεντρώνονται διάφορα ανέκδοτα έργα του. Το Ίδρυμα Χρύσανθου Κακογιάννη ιδρύθηκε στην Πάφο με πρωτοβουλία της ΟΕΛΜΕΚ Πάφου, τον Σεπτέμβριο του 1990, εις μνήμην του Χρ. Κακογιάννη. Εδρεύει στην Πάφο και διοικείται από 5μελές διοικητικό συμβούλιο. Σκοποί του Ιδρύματος είναι η πολιτιστική, πνευματική και καλλιτεχνική ανάπτυξη της Πάφου, η έκδοση και διάδοση έργων Παφίων λογοτεχνών και καλλιτεχνών, η παροχή υποτροφιών και βοηθημάτων σε άπορους μαθητές κλπ.