Χατζηδημητρίου Τάκης

Image

Πολιτευτής. Γεννήθηκε στον Άγιο Δομέτιο το 1934. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και σπούδασε στην Οδοντιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά την αποφοίτησή του εξελέγη πρώτος γραμματέας της ΠΕΟΝ (Παγκύπρια Εθνική Οργάνωση Νεολαίας) Λευκωσίας. Στην Αθήνα πήρε μέρος στο φοιτητικό κίνημα και διετέλεσε γενικός γραμματέας της ΔΕΣΠΑ (Διοικούσα Επιτροπή Συλλόγων Πανεπιστημίου Αθηνών). Μετείχε επίσης στην οργάνωση Νεολαίας του Κόμματος των Φιλελευθέρων και εργάστηκε στο Πολιτικό Γραφείο του Λουκή Ακρίτα.

 

Μετά την επιστροφή του στην Κύπρο το 1959 εργάστηκε ως οδοντίατρος και διετέλεσε Πρόεδρος του Παγκυπρίου Οδοντιατρικού Συλλόγου 1970-1980.

 

Το 1960-1972 ήταν  μέλος της Συντακτικής Επιτροπής  του Λογοτεχνικού περιοδικού «Κυπριακά Χρονικά» και υπεύθυνος του Πολιτιστικού Κέντρου «Στέγη Κυπριακών Χρονικών». Υπήρξε επίσης τακτικός πολιτικός αρθρογράφος στις εφημερίδες «Αλήθεια», «Κύπρος», «Τα Νέα». Στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Νέοι Καιροί», κρατούσε στήλη κριτικής λογοτεχνίας με το ψευδώνυμο Α.Π. Από το 1964-1966 διετέλεσε ανταποκριτής του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας και του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

 

Μετά την επιβολή του πραξικοπήματος στη Ελλάδα, πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Επιτροπής Αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα (ΕΑΔΕ). Αντιπροσώπευε στην Κύπρο την Αντιστασιακή οργάνωση «Δημοκρατική Άμυνα». Πήρε μέρος στην αντίσταση εναντίον του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 και στη συνέχεια στον αντικατοχικό αγώνα με αποκορύφωμα τη διοργάνωση των μεγάλων πορειών, απόστασης 180 χιλιομέτρων, κατά μήκος της Γραμμής Αττίλα.

 

Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, επαρχιακός γραμματέας Λευκωσίας και στη συνέχεια (1974-1995) γενικός γραμματέας και αντιπρόεδρος του κόμματος. Διετέλεσε βουλευτής της ΕΔΕΚ για τέσσερις θητείες, από το 1976-2001. Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου μέχρι το 1995. Τον Οκτώβριο του 2004 διεγράφη από το κόμμα λόγω πολιτικής διαφωνίας στο Δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 (ο Τάκης Χατζηδημητρίου είχε υποστηρίζει το «Ναι»).

 

Διετέλεσε ακόμα μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας σε πολλά συνέδρια του Κινήματος Αφροασιατικής Αλληλεγγύης. Μετείχε σε συνέδρια για το Κυπριακό, Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και Kομμάτων στην Ελλάδα και αλλού.

 

Προώθησε την ένταξη της Σοσιαλιστικής Νεολαίας ΕΔΕΝ στην IUSY (International Union of Socialist Youth) το 1973 και του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ στην S.I. (Socialist International) to 1988.

 

Υπήρξε εκπρόσωπος της Κυπριακής Βουλής στη Διακοινοβουλευτική Ένωση, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, πρόεδρος της Υποεπιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Συμβουλίου της Ευρώπης και αντιπρόεδρος των Επιτροπών Γεωργίας και Ίσων Δικαιωμάτων Ανδρών και Γυναικών. Αντιπροσώπευσε επίσης την Κυπριακή Βουλή στη Μεσογειακή Συνέλευση βουλευτών του ΝΑΤΟ και στη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση. Διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας για τρεις θητείες, και μέλος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών, Παιδείας και Συγκοινωνιών και Έργων. Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας του υπουργείου Παιδείας.

 

Πρωταγωνίστησε για την υποβολή αίτησης ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπήρξε μέλος της Μικτής Επιτροπής Ευρωπαϊκού και Κυπριακού Κοινοβουλίου από της ιδρύσεώς της το 1990 και μετείχε στις εργασίες της με διάφορες ιδιότητες μέχρι την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. το 2004.

 

Το 2003 ορίστηκε από τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας Τ. Παπαδόπουλο ως  Συντονιστής Εναρμόνισης της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θέση από την οποία παραιτήθηκε τον Απρίλιο του 2004 λόγω διαφωνίας με τον Πρόεδρο για τη θέση του στο Δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004.

 

Από το 2002 είναι πρόεδρος του ΙΚΜΕ (Ίδρυμα Κοινωνικοπολιτικών Μελετών). Πήρε μέρος το 2004 στην Κίνηση Σοσιαλιστών για τη λύση και στη συνέχεια στην Πρωτοβουλία Σοσιαλιστών.

 

Τον Απρίλιο του 2008 διορίστηκε από τον πρόεδρο Χριστόφια επικεφαλής της ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας στην Τεχνική Επιτροπή για τη διάσωση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς που συγκροτήθηκε στο πλαίσιο των διακοινοτικών συνομιλιών. Παραιτήθηκε από τη θέση του στις 21 Ιανουαρίου 2022. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε αναγνώριση της πολυετούς και σημαντικής προσφοράς του στη μεγάλη προσπάθεια διατήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αποφάσισε όπως του απονείμει το Μετάλλιο Εξέχουσας Προσφοράς, σε ειδική τελετή που παραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, στις 3 Φεβρουαρίου 2022.

 

 

Εξέδωσε τα  βιβλία:

  1. Ένα νέο ξεκίνημα για μια νέα εποχή (1996)
  2. Μπροστά στα προβλήματα του τόπου (2001)
  3. Το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 και η λύση του Κυπριακού (Αθήνα, 2006)

Φώτο Γκάλερι

Image
Image