Μάυρς Λίντον Τζον, σερ sir John Linton Myres

Image

Βρετανός αρχαιολόγος και ιστορικός, ο οποίος συνέδεσε τις δραστηριότητές του με την Κύπρο και την Ελλάδα. Γεννήθηκε το 1869 και πέθανε στις 6 Μαρτίου 1954. Μεταξύ 1892 and 1895 ταξίδεψε σε διάφορα ελληνικά νησιά, ανάμεσα στα οποία και η Κρήτη, όπου συνεργάστηκε με τον γνωστό αρχαιολόγο Άρθουρ Έβανς. Ο Μάυρς θαύμαζε τον ελληνικό κόσμο και αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του για τη μελέτη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Μεταξύ 1895 και 1907 εργάστηκε ως πανεπιστημιακός λέκτωρ της Κλασσικής Αρχαιολογίας. Το 1907 διορίστηκε ως καθηγητής των Ελληνικών και λέκτορας Αρχαίας Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ. Το 1910 έγινε καθηγητής της Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου παρέμεινε μέχρι το 1939.

 

Στην Κύπρο

Ο Τζον Μάυρς ήταν ο άνθρωπος που έκανε το πρώτο θετικό βήμα για επιστημονική προσέγγιση στις ανασκαφικές εργασίες και στο ευρύτερο πεδίο των αρχαιολογικών ερευνών στην Κύπρο. Διηύθυνε διάφορες μικροανασκαφές σε ολόκληρη την Κύπρο, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά με επιτυχία την ορθολογιστική στρωματογραφική μέθοδο και κατόρθωσε να καθορίσει μια σχετική χρονολογική ακολουθία στις περιόδους της κυπριακής αρχαιολογίας. Οι πρώτες ανασκαφές που έκανε στην Κύπρο ήταν στην Αμαθούντα το 1894, για λογαριασμό του Βρετανικού Μουσείου.

 

Ο Μάυρς ανέλαβε να αξιολογήσει και τα μέχρι τότε εκθέματα του Κυπριακού Μουσείου και σε συνεργασία με τον Γερμανό αρχαιολόγο Max Ohnefalsch-Richter ετοίμασε ένα πλήρη κατάλογο των αντικειμένων, με τυπολογική και χρονολογική ταξινόμηση, που δημοσιεύθηκε το 1899 στην Οξφόρδη με τίτλο A Catalogue Of The Cyprus Museum With A Chronicle Of Excavations Undertaken Since The British Occupation, And Introductory Notes On Cypriote Archaeology. Παρόμοιο κατάλογο ετοίμασε και για τα εκθέματα της αρχαιολογικής συλλογής Τσεσνόλα στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, που εκδόθηκε το 1914 με τίτλο Handbook of the Cesnola Collection of antiquities from Cyprus.

 

Κυπριακή αρχαιολογία 

Γενικά μπορεί να λεχθεί ότι το μεθοδικό ανασκαφικό σύστημα και το γενικό αρχαιολογικό ερευνητικό πνεύμα του Μάυρς αποτέλεσαν την αφετηρία της εξέλιξης της κυπριακής αρχαιολογίας σε πραγματική επιστήμη και της προβολής της σε διεθνείς ορίζοντες. Είχε πολύ καλή συνεργασία με τον πρώτο έφορο του Κυπριακού Μουσείου Μενέλαο Μαρκίδη, με τον οποίο πραγματοποίησαν από κοινού ανασκαφές στο Λευκόινοικο. Ο Μάυρς πρόσφερε τις συμβουλές του στην αποικιοκρατική κυβέρνηση της Κύπρου αναφορικά με τον καταρτισμό του Νόμου περί Αρχαιοτήτων, με βάση τον οποίο ιδρύθηκε το Τμήμα Αρχαιοτήτων το 1935. Η αίθουσα κυπριακών αρχαιοτήτων στο Μουσείο Ashmolean του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης φέρει την ονομασία Myres Room, προς τιμήν του Μάυρς, ο οποίος δώρισε στο Μουσείο το μερίδιό του από τα αρχαιολογικά ευρήματά του στην Κύπρο.

 

Πηγές: 

  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια
  2. Wikipedia
  3. Institute of Archaeology, University of Oxford.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image