Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου

Image

Νοσοκομείο εξειδικευμένο στη θεραπεία του καρκίνου, που βρίσκεται στη Λευκωσία. Άρχισε τη λειτουργία του το 1998, με δωρεά της Τράπεζας Κύπρου (ανέγερση και εξοπλισμός του Ογκολογικού Κέντρου) και με την παραχώρηση κρατικής γης στο χώρο του Μακάρειου Νοσοκομείου, καθώς και την κάλυψη των ετήσιων λειτουργικών δαπανών του Κέντρου από το κράτος.

 

Τράπεζα Κύπρου

Οι βάσεις για τη λειτουργία του τέθηκαν το 1990 όταν ο πρόεδρος του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, Σόλων Τριανταφυλλίδης, εξάγγειλε δωρεά 3.000.000 εκατ. λιρών για τη δημιουργία του Ογκολογικού Κέντρου:  «Πιστεύουμε ότι η δωρεά αυτή είναι μια προσφορά προς τον κυπριακό λαό, στον οποίο η Τράπεζα  Κύπρου οφείλει πολλά. Είναι ο κυπριακός λαός o οποίος τη στήριξε και τη στηρίζει και την περιβάλλει με την εμπιστοσύνη και την αγάπη του, θεωρώντας την ως την Τράπεζά του, την Τράπεζα της Κύπρου».

 

Από την έναρξη της λειτουργίας του μέχρι το τέλος του 2021, το Κέντρο ενέγραψε 45.278 ασθενείς. Κατά το 2021, το έλαβαν θεραπεία σ’ αυτό 16.640 ασθενείς. 2.160 από αυτούς ήταν νέοι ασθενείς. Στο Κέντρο εργάζονταν κατά το 2021, 254 ιατροί και διοικητικοί υπάλληλοι. 

 

Το Κέντρο προσφέρει σύγχρονες ογκολογικές υπηρεσίες: Ακτινοθεραπείας, χημειοθεραπείας, ορμονοθεραπείας, νοσηλείας εσωτερικών ασθενών, διαγνωστικών εξετάσεων, όπως αιματολογικές και ακτινοδιαγνωστικές.

 

» Βλέπε λεπτομέρειες: Ένα όραμα που έγινε πραγματικότητα

 

Για υπηρεσίες όπως η κατ’ οίκον νοσηλεία, η ψυχολογική υποστήριξη και η μεταφορά ασθενών, το Κέντρο συνεργάζεται με τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου και τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Καρκινοπαθών και Φίλων. Επίσης υπάρχει στενή συνεργασία με το Νοσηλευτικό Κέντρο «Αροδαφνούσα».

 

Κέντρο για τον Καρκίνο

Στις 19 Ιουνίου 2023 το Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου έγινε πλήρες μέλος του Οργανισμού Ευρωπαϊκών Κέντρων για τον Καρκίνο (Organisation of European Cancer Institutes - OECI). Η εξέλιξη αυτή επιτρέπει στο Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου να συμμετέχει σε έναν διεθνή Μη Κυβερνητικό Οργανισμό που απαριθμεί 123 μέλη από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων ηπείρων και επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του για παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στους ασθενείς στην Κύπρο.

 

Ο Οργανισμός OECI είναι διεθνώς αναγνωρισμένος στον τομέα του, προωθώντας και ενισχύοντας την έννοια της «ολοκληρωμένης» και «πολύ-τομεακής» προσέγγισης, υποστηρίζοντας την ποιοτική φροντίδα των ασθενών και την ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης μεταξύ των μελών και προωθώντας συνέργειες με άλλους οργανισμούς για τον καρκίνο.

 

Στόχος του Οργανισμού, είναι τόσο η εφαρμογή εξατομικευμένης προσέγγισης στην πολυτομεακή φροντίδα για τη μείωση της θνητότητας, όσο και η εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης στη φροντίδα σε όλους τους ασθενείς με καρκίνο.

 

 

Πηγή:

  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image