Πραματευτής

Image

Πλανόδιος πωλητής κυρίως ειδών ρουχισμού και προίκας. Η ονομασία υποδηλώνει εκείνον που μεταφέρει πραμάτειες, είδη προς πώληση. Το επάγγελμα του πραματευτή είχε ακμάσει στην Κύπρο σε παλαιότερες εποχές, όταν ήταν δύσκολο και προβληματικό, ιδίως για τις γυναίκες, να ταξιδεύουν από τα χωριά στις πόλεις για ψώνια. Ο πραματευτής ήταν εκείνος που μετέφερε τις πραμάτειες από την πόλη στο χωριό για πώληση στις γυναίκες. Συνήθως ταξίδευε με δύο ή τρία ή ακόμη και περισσότερα γαϊδούρια ή μουλάρια, ακόμη και δώδεκα, όπως αναφέρει και σχετικό παλαιό δημοτικό τραγούδι. Στα γαϊδούρια, ενίοτε και σε κάρο ή αμάξι, είχε φορτωμένες τις πραμάτειες του.

 

Ο γυρολόγος αυτός προκαλούσε σχετική αναστάτωση όταν έφθανε σε κάποιο χωριό, οπότε οι γυναίκες έτρεχαν να δούν τα καλά που μετέφερε και ν΄ αγοράσουν. Συχνά, διέθετε και διάφορα είδη με ανταλλαγή προϊόντων των χωριών, κυρίως ρουχικών, όπως υφαντά, αλλά και μετάξι. Φυσικά, δεν απουσίαζε ούτε και από τα διάφορα πανηγύρια, στα οποία συγκεντρώνονταν και αρκετοί άλλοι πωλητές πολλών ειδών, όπως οι ξηροί καρποί, τα διάφορα παραδοσιακά παρασκευάσματα (λ.χ. σουτζιούκκος, παστέλλιν, σησαμόπιττα κ.α.), τα διάφορα εργαλεία, τα πήλινα δοχεία, ακόμη και πωλητές ζώων. Φυσικά στα πανηγύρια εύρισκε και ο πραματευτής συγκεντρωμένο πλήθος για  διάθεση των ειδών που πωλούσε.

 

Το επάγγελμα του γυρολόγου πραματευτή εξελίχθηκε περαιτέρω με την εισαγωγή και χρήση του αυτοκινήτου, οπότε και έγινε εποχούμενος. Ωστόσο η ευρύτατη στη συνέχεια χρήση του αυτοκινήτου έπληξε το επάγγελμά του, για δύο λόγους: Αφενός μπορούσαν να εφοδιάζονται με όλα τα αγαθά τα μαγαζιά των χωριών, και αφετέρου κατέστη εύκολη η μετάβαση στην πόλη για ψώνια.

 

Ωστόσο, σε ελάχιστο βαθμό, το επάγγελμα του εποχούμενου πραματευτή απαντάται ακόμη σήμερα.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image