Πτεροκέφαλος

Image

Γένος φυτών της οικογένειας των Διψακιδών (Dipsacaceae) που στην Κύπρο απαντάται σε δύο υποείδη που είναι και τα δύο ενδημικά:

 

1. Πτεροκέφαλος ο πολυανθής, υποείδος ο πολυανθής (Pterocephalus multiflorus, ssp. multiflorus). Θαμνώδες φυτό που το ύψος του κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 30 εκατοστών και ενός μέτρου, κάποτε και περισσότερο. Έχει τετραγωνικούς βλαστούς και είναι πολύκλαδο. Τα φύλλα απλά, με τρίχωμα, οδοντωτά, ελλειψοειδή, με μίσχο. Ανθίζει μεταξύ Μαΐου και Νοεμβρίου και δίνει άνθη μικρά, πολλά μαζί σε ημισφαιρικά κεφάλια, ρόδινου χρώματος. Ευδοκιμεί σε υψόμετρο μεταξύ 150 και 1.900 μέτρων, προτιμά δε ασβεστολιθικά και πυριγενή εδάφη, ξερές πλαγιές, αραιά πευκοδάση, ενώ απαντάται και κατά μήκος δρόμων. Ο καρπός είναι αχαίνιο. Το υποείδος αυτό είναι αρκετά κοινό στην οροσειρά του Τροόδους και σε μερικές περιοχές της επαρχίας Πάφου.

 

2. Πτεροκέφαλος ο πολυανθής, υποείδος ο αμβλύφυλλος (Pterocephalus multiflorus, ssp. obtusifolius). Είναι υποείδος πολύ όμοιο με το προηγούμενο. Διαφέρει κυρίως ως προς τα φύλλα του, που είναι αντωοειδή, καθώς και από τις ταξιανθίες που δίνουν λιγότερα και μεγαλύτερα κεφάλια. Ευδοκιμεί από τα παράλια μέχρι και σε υψόμετρο 800 μέτρων περίπου. Απαντάται στην οροσειρά του Πενταδάκτυλου όπου είναι αρκετά κοινό, καθώς και στην περιοχή του Ακρωτηρίου Λεμεσού.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια