Χρυσόστομος Κυκκώτης επίσκοπος

Image

Μητροπολίτης Κυρηνείας, διάδοχος του εκλιπόντος Παύλου Μαντοβάνη. Ο Χρυσόστομος Κυκκώτης γεννήθηκε στο κατεχόμενο, σήμερα, χωριό Λάρνακας της Λαπήθου, το 1970. Μετά την ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσής του, σπούδασε Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έκανε μετεκπαίδευση στην Ορθόδοξη Λειτουργική και Πατρολογία, Ιστορία Παλαιάς και Καινής Διαθήκης. Επίσης εκμάθηση Εβραϊκής, Αραμαϊκής και Συριακής γλώσσας (πρόγραμμα Erasmus), Durham Αγγλίας. Πήρε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Ορθόδοξη Θεολογία (υποτροφία ελληνικής κυβέρνησης), στο Fribourg Ελβετίας. Αναγορεύθηκε από τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο σε Διδάσκαλο Ορθοδόξου Θεολογίας (οφίκιο). Έκανε μεταπτυχιακά μαθήματα Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Επίσης παρακολούθησε μαθήματα βελτίωσης της γαλλικής γλώσσας (υποτροφία Μητρόπολης Ελβετίας και βοήθημα Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου), στη Μπεζανσόν της Γαλλίας.

 

Το 2001 χειροτονήθηκε σε διάκονο από τον τότε αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Α΄. Κατά την περίοδο 2001-2004: Εκμάθηση γερμανικής γλώσσας (υποτροφία Ιεράς Μονής Κύκκου και Μητρόπολης Αυστρίας), στην Ανώτατη Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιέννης, διδακτορικά μαθήματα θεολογίας, Θεολογική Σχολή Πανεπιστημίου Βιέννης (υποτροφία Ιεράς Μονής Κύκκου). Το 2007 χειροτονήθηκε σε πρεσβύτερο και αρχιμανδρίτη από τον μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρο. Το 2007-2011 υπηρέτησε ως εφημέριος της Ιεράς Μονής Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

 

Κατά την περίοδο 1995-98 υπηρέτησε ως καθηγητής (GCE O’ Level in Bible, Ethics, Ελληνική και Κυπριακή Ιστορία) στην Αμερικανική Ακαδημία Λευκωσίας. Κατά την περίοδο 2005-2011 υπηρέτησε ως καθηγητής δημόσιας μέσης εκπαίδευσης και της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας.

 

Συμμετέσχε σε διεθνή συνέδρια σχετικά με το περιβάλλον, τη διατήρηση της κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς, το ρόλο της γυναίκας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου κ.α. Υπήρξε εισηγητής στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Συνδέσμων, Ομίλων και Κέντρων UNESCO για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στα κατεχόμενα. Διετέλεσε μέλος-συνεργάτης-πρόεδρος σε διεθνείς οργανισμούς: Μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδέσμων UNESCO (EFUCA). Μέλος θεολογικών οργανισμών στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Συντονιστής Συνεδρίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ομίλων και Κέντρων UNESCO στο Πεκίνο. Μέλος Οργανισμών για την Παγκόσμια Ειρήνη και Ασφάλεια. Μέλος Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συνδέσμων, Ομίλων και Κέντρων UNESCO (WFUCA). Γενικός γραμματέας της WFUCA. Εκπροσώπησε επίσης την Εκκλησία της Κύπρου στο Βατικανό. Μιλά και γράφει σε επτά γλώσσες.

 

Ο Χρυσόστομος Κυκκώτης εξελέγη μητροπολίτης Κυρηνείας από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου στις 24 Νοεμβρίου 2011. Υπέρ του ψήφισαν εννέα μέλη της Ιεράς Συνόδου, υπέρ του επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου ψήφισαν έξι και υπέρ του αρχιμανδρίτη Βενέδικτου Ιωάννου ένα μέλος. Είχαν προηγηθεί εκλογές μεταξύ των ψηφοφόρων της Κερύνειας, στις 19 Νοεμβρίου, κατά τις οποίες ο Χρυσόστομος Κυκκώτης εξασφάλισε το 43,52% των ψήφων, έναντι 33,06% του Βενέδικτου Ιωάννου και 16,44% του επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου. Η ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη Κυρηνείας έγινε στις 10 Δεκεμβρίου 2011.