Κοιλάνι

Εκκλησιαστικό Μουσείο

Image

Στο χωριό Κοιλάνι ιδρύθηκε  Εκκλησιαστικό Μουσείο, το πρώτο του είδους του που ιδρύθηκε στην Κύπρο. Το Μουσείο στεγάζεται σε πετρόκτιστο κτίριο που κτίστηκε ειδικά, στον περίβολο της εκκλησίας της Παναγίας Ελαιούσας, στο κέντρο του χωριού.

 

Με τις φιλότιμες προσπάθειες των κατοίκων του Κοιλανιού,της εκκλησιαστικής επιτροπής που κάλυψε όλα τα έξοδα της δημιουργίας του μουσείου, του Ομίλου Κοιλανιωτών και του Κοινοτικού Συμβουλίου το Εκκλησιαστικό Μουσείο του Κοιλανιού αποτελεί σήμερα ένα πραγματικό στολίδι για την κοινότητα.

 

Το Εκκλησιαστικό Μουσείο Κοιλανίου δημιουργήθηκε από τη Μητρόπολη Λεμεσού για να στεγάσει την εκκλησιαστική τέχνη της ενορίας αλλά και σαν επαρχιακό παρακλάδι του μεγαλύτερου Βυζαντινού μουσείου της πόλης της Λεμεσού. Αυτό το μουσείο καταλαμβάνει ένα κτήριο δύο δωματίων στην αυλή της εκκλησίας της Παναγιάς της Ελαιούσας.

 

Γεφυρώνοντας μια περίοδο περίπου επτά αιώνων, έχει εκθέματα που συμπεριλαμβάνουν ένα εικονοστάσι του 1735, ένα άμβωνα και ένα Ιερό του 19ου αιώνα, παλιές εικόνες από το 13ο μέχρι το 19ο αιώνα, Ιερά σκεύη, παλιά βιβλία από το 16ο μέχρι το 19ο αιώνα, ένα κεντημένο πανί επιτάφιου από το 15ο/16ο αιώνα και άλλα αντικείμενα.

 

Τα εκθέματα του Μουσείου καλύπτουν μια μεγάλη χρονική περίοδο επτά περίπου αιώνων και συνάμα ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικής δημιουργία θρησκευτικού περιεχομένου, όπου ξεχωρίζουν η ζωγραφική, η ξυλογλυπτική και η μεταλλοτεχνία. Το πλουσιότερο σύνολο αποτελείται από εξήντα περίπου εικόνες, που αντιπροσωπεύουν σημαντικές φάσειςτης κυπριακής αγιογραφίας από τον 13ον μέχρι το τέλη του 19ου αιώνα. Μεταξύ των εικόνων αυτών περιλαμβάνονται και τα διασωθέντα τμήματα ενός παλιού εικονοστασίου του 1735.

 

Στο Κοιλάνι ιδρύθηκαν μικρά οινοποιεία, λειτουργεί δε και μικρό αμπελουργικό μουσείο. Πολλά σπίτια του χωριού έχουν αναπαλαιωθεί, διαφυλάττοντας την παραδοσιακή τους αρχιτεκτονική. Το πετρόκτιστο μεγάλο δημοτικό σχολείο του χωριού δεν λειτουργεί, αφού το χωριό, που είχε κάποτε και πέραν των 350 μαθητών, σήμερα στέλνει τους ελάχιστους μαθητές του σε σχολείο στο χωριό Τριμίκλινη. Το κτίριο του σχολείου παραχωρήθηκε για χρήση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.). Ιδρύθηκε το 2019 από τo Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου σε συνεργασία με την κοινότητα Κοιλανίου και αποτελεί μέλος του Κρατικού Δικτύου Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Κύπρου. 

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image