Σήκωσες

Κυριακή της Τυρινής

Image

Το δεύτερο συμπόσιο στο πλαίσιο της Σήκωσης γίνεται κατά την Κυριακή μετά το δεύτερο Ψυχοσάββατο η οποία λέγεται Κυριακή της Τυρινής, διότι δεν επιτρέπονται τα κρέατα, αλλά πάρα σκευάσματα από γάλα. Κύριο φαγητό είναι τα μακαρόνια, που συνδέονται με τη λέξη μακαρκά και τρώγονται για να μακαριστούν (συγχωρεθούν) οι νεκροί. Τα μακαρόνια παρασκευάζονται με ζυμάρι από αλεύρι σιταριού, που είναι το αντιπροσωπευτικό προϊόν της βλάστησης. Κύριο επίσης έδεσμα είναι το τυρί, που επειδή γίνεται από γάλα, συμβολίζει την ανανέωση της φύσης και της βλάστησης.

 

Συνέχεια του συμποσίου της Τυρινής θεωρείται το συμπόσιο της Καθαράς Δευτέρας, αφού συνεχίζονται τα ίδια έθιμα και κατ' εξοχήν οι μεταμφιέσεις. Δεν αποκλείεται το συμπόσιο των Χοών να σχετίζεται με το συμπόσιο της Καθαράς Δευτέρας, αλλά αργότερα η Εκκλησία παρενέβαλε τη γιορτή της Κυριακής κι έτσι μετατοπίστηκε το συμπόσιο στην Κυριακή και συνεχίζεται και τη Δευτέρα με νηστήσιμα φαγητά, τα οποία ασφαλώς καθιέρωσε ο Χριστιανισμός.

 

Η υπόλοιπη εβδομάδα δεν έχει τίποτε αξιόλογο από λαογραφικής πλευράς, παρά μόνο το τρίτο Ψυχοσάββατο, αφιερωμένο στους σκοτωμένους. Δεν γινόταν συμπόσιο από τους αρχαίους Έλληνες αυτή την ημέρα, η οποία ήταν πένθιμη. Έτσι το συμπόσιο τοποθετήθηκε από τον λαό στο πρώτο Σάββατο των Νηστειών, παρόλο που δεν υπάρχει στο τυπικόν της Εκκλησίας. Επίσης δεν γίνεται συμπόσιο κατά την Κυριακή που ακολουθεί.

Φώτο Γκάλερι

Image