Άγιος Νικόλαος Αμμοχώστου

Image

Αγιος Νικόλαος Αμμοχώστου- Agios Nikolaos Ammochostou. Χωριό της επαρχίας Αμμοχώστου, στις νότιες πλαγιές του Πενταδάκτυλου, 320 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Βρίσκεται 12 περίπου χμ. στα βορειοδυτικά του Λευκόνοικου και 5 περίπου χμ. στα νοτιοδυτικά του γνωστού σταθμού Μερσιννίκι.

 

Εκτός από μερικά ασβεστολιθικά πετρώματα, το μεγαλύτερο μέρος του χωριού βρίσκεται τοποθετημένο πάνω στις στρώσεις της διάπλασης του φλύσχη, που περιβάλλει τους διαρρηγμένους ασβεστόλιθους και τις κρητίδες του Πενταδάκτυλου. Το επικλινές διαμελισμένο ανάγλυφο και η μέση ετήσια βροχόπτωση, γύρω στα 500 χιλιοστόμετρα, περιορίζουν τις ξηρικές καλλιέργειες στα σιτηρά, τις ελιές και τις χαρουπιές. Στο χωριό σχετικά ανεπτυγμένη ήταν και η κτηνοτροφία. Εκτρέφονταν πριν από την εισβολή κάπου 920 αιγοπρόβατα.

 

Τα διοικητικά σύνορα του χωριού είναι στριμωγμένα μεταξύ των διαφόρων τοπικών δασών της οροσειράς του Πενταδάκτυλου, όπως είναι το δάσος Τέναγρα στα νότια, το Μαύρο Όρος στα δυτικά και το δάσος Μελούντα στα βόρεια. Από συγκοινωνιακής πλευράς, το χωριό είναι απομονωμένο. Στα ανατολικά περνά από το γνωστό πέρασμα της Ακανθούς ο δρόμος που ξεκινά από το Λευκόνοικο και ενώνεται με τον παραλιακό δρόμο της παράκτιας πεδιάδας Κερύνειας. Στα δυτικά, ο ασφαλτόστρωτος δρόμος συνεχίζεται μέχρι το γειτονικό χωριό Τρυπημένη.

 

Ο πληθυσμός του χωριού αυξήθηκε σταθερά από το 1881 μέχρι το 1946, όπως συνέβη και με πολλά άλλα χωριά της Κύπρου. Αργότερα, όμως, άρχισε η μείωση. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχειά, οι πλήρεις απογραφές πληθυσμού έχουν ως ακολούθως:

 

Χρονολογία Κάτοικοι
1881 105 
1891 117 
1901 146 
1911 187 
1921 205 
1931 252 
1946 366 
1960 309 
1973 244 

 

Ο Άγιος Νικόλαος μαζί με το γειτονικό χωριό Τρυπημένη, περιτριγυρίζονται από  χωριά στα οποία ζούσαν μόνο Τουρκοκύπριοι, όπως είναι η Μελούντα, η Άρτεμις, το Πλατάνι, τα Κνώδαρα κι ο Άγιος Χαρίτων.

 

Το χωριό δεν αναφέρεται σε μεσαιωνικές πηγές. Οι κάτοικοί του προσφυγοποιήθηκαν μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Στο χωριό εγκαταστάθηκαν αργότερα κυρίως έποικοι από τη Μικρά Ασία. Οι Τούρκοι άλλαξαν την ελληνική του ονομασία. Το μετονόμασαν σε Yamackoy, που μπορεί να μεταφραστεί ως χωριό των λόφων (λοφώδες χωριό).

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια