Κοιλίνεια

Image

Κοιλίνεια- Koilineia. Χωριό της επαρχίας Πάφου, στη γεωγραφική περιφέρεια των αμπελοχωριών, περί τα 35,5 χμ. βορειοανατολικά της πόλης Πάφου.

 

Η Κοιλίνεια είναι κτισμένη σε ορεινή περιοχή σε μέσο υψόμετρο 760 μέτρων. Το τοπίο είναι διαμελισμένο από το ποτάμιο δίκτυο του Ξεροπόταμου. Ενώ ο Ξεροπόταμος έχει ΒΑ - ΝΔ κατεύθυνση, οι παραπόταμοί του που διασχίζουν την Κοιλίνεια έχουν ΒΔ - ΝΑ ροή. Γενικά το ανάγλυφο χαρακτηρίζεται από μια αισθητή κλίση προς τα ΝΑ. Το υψόμετρο που φθάνει τα 900 μ. δυτικά του χωριού, μειώνεται στα 760 μ. κοντά στον οικισμό, ενώ ανατολικότερα, κοντά στην κοιλάδα του Ξεροπόταμου, μειώνεται στα 300 μέτρα.

 

Από γεωλογικής απόψεως, στη διοικητική έκταση του χωριού κυριαρχούν οι άργιλλοι, οι μάργες, οι κρητίδες, οι κρητιδικές μάργες, οι μαργαϊκές κρητίδες και οι υφαλογενείς ασβεστόλιθοι. Πάνω στα πετρώματα αυτά αναπτύχθηκαν ασβεστούχα εδάφη και μαμώνια.

 

Η Κοιλίνεια δέχεται μια μέση ετήσια βροχόπτωση περί τα 675 χιλιοστόμετρα. Στην περιοχή της καλλιεργούνται κυρίως τα αμπέλια (οινοποιήσιμες ποικιλίες), τα δημητριακά, τα νομευτικά φυτά, τα φρουτόδεντρα (μηλιές, αχλαδιές, κερασιές και δαμασκηνιές), οι αμυγδαλιές, οι ελιές, οι λεμονιές και λίγα λαχανικά (πατάτες, ντομάτες και κρεμμύδια). Η κτηνοτροφία του χωριού είναι ασήμαντη.

 

Από συγκοινωνιακής απόψεως, η Κοιλίνεια συνδέεται στα βορειοανατολικά με το χωριό Βρέτσια (περί τα 3 χμ.), στα νότια με το χωριό Γαλαταριά (περί το 1 χμ.) και στα νοτιοδυτικά με το χωριό Άγιος Φώτιος (περί τα 2,5 χμ.).

 

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι πλήρεις απογραφές πληθυσμού έχουν ως ακολούθως:

 

Χρονολογία Κάτοικοι
1881 117 
1891 141 
1901 170 
1911 150 
1921 184 
1931 194 
1946 267 
1960 223 
1973 193 
1976 144 
1982 124 
1992 53 
2001 42 
2011 39
2021 25

 

Στο χωριό ήταν παλαιότερα ανεπτυγμένη η ταπητουργία.

 

Ονομασία

Η ονομασία του χωριού φαίνεται να είναι σύνθετη, από τις ονομασίες δυο άλλων χωριών της επαρχίας Πάφου, της Κοίλης και της Ίνιας ή Ίνειας. Όσο για την Κοίλη, είναι βέβαιο ότι η ονομασία της προέρχεται από κοιλότητα του εδάφους, όσο δε για την Ίνια ή Ίνεια, η ονομασία της φαίνεται αρχαία ελληνική αλλά δεν είναι βέβαιο από πού προήλθε γιατί ίσως αλλοιώθηκε κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας. Να υποθέσουμε λοιπόν ότι έχουμε εδώ αρχαία ονομασία Κοίλη Ίνεια (όπως κατά την Αρχαιότητα περιοχή της Συρίας ονομαζόταν Κοίλη Συρία);

 

Ωστόσο μερικοί θεωρούν ότι η Κοιλίνεια διασώζει την ονομασία της Κυλλήνης, αρχαίας πόλης στην Ήλιδα της Πελοποννήσου, γι’ αυτό υιοθετούν τη γραφή: Κυλλήνεια. Το ίδιο θεωρούν και για το χωριό Κοιλάνι που το γράφουν ως Κυλάνι. Εάν πράγματι η Κοιλίνεια είναι Κυλλήνεια, τότε θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι συνδεόταν με τον ελληνικό αποικισμό της Κύπρου κατά τα αρχαιότατα χρόνια.

 

Βλέπε λήμμα: Αχαιοί και Κύπρος

 

Εκκλησίες

Η κύρια εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στην Αγία Αναστασία. Υπάρχουν στην περιοχή του χωριού και τέσσερα ξωκλήσια, αφιερωμένα στον Άγιο Επιφάνιο, στον Άγιο Ευθύμιο, στον Άγιο Ευλόγιο και στον Άγιο Γεώργιο. Μια άλλη εκκλησία είναι αφιερωμένη στην Αγία Παρασκευή.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image