Αυγούστα

Image

Ονομασία που δόθηκε στην Πάφο από τους κατοίκους της, προς τιμήν του Ρωμαίου αυτοκράτορα Οκταβιανού Αυγούστου και ύστερα από άδεια του ιδίου, μετά τους σεισμούς που έπληξαν την πόλη το 15 π.Χ.

 

Σύμφωνα με αναφορά που κάνει ο Δίων Κάσσιος (Ρωμαϊκών Ιστοριών σωζόμενα, 54, 23.7), ο Οκταβιανός Αύγουστος έδωσε οικονομική βοήθεια στους κατοίκους της Πάφου που είχαν πληγεί από σεισμό. Ταυτόχρονα, με διάταγμά του, επέτρεψε σ' αυτούς να μετονομάσουν την πόλη τους σε Αυγούστα.

 

Σε επιγραφές των Ρωμαϊκών χρόνων η Πάφος αναφέρεται ως Σεβαστή [=Αυγούστα - Augusta] Κλαυδία Φλαβία. Οι δυο τελευταίες προσωνυμίες προστέθηκαν, όπως φαίνεται, αργότερα: την ονομασία Κλαυδία πήρε από τον διάδοχο του Οκταβιανού Αυγούστου, τον Τιβέριο, που καταγόταν από τη γενιά των Κλαυδίων. Επί των ημερών του (το 22 μ.Χ.) παραχωρήθηκε το δικαίωμα παροχής ασύλου στον ναό της Παφίας Αφροδίτης. Την ονομασία Φλαβία πιθανό να πήρε από τον αυτοκράτορα Τίτο Φλάβιο Βεσπασιανό, ο οποίος επεσκέφθη την Πάφο το 69 μ.Χ., καθ' οδόν προς τη Συρία.

 

Οι κάτοικοι της Πάφου, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τον Οκταβιανό Αύγουστο για τη βοήθειά του, εκτός από τη μετονομασία της πόλης τους σε Αυγούστα εισήγαγαν, μετά το 15 π.Χ., και το λεγόμενο αυτοκρατορικό ημερολόγιο*.