Αώον ή Αώιον

Image

Ονομασία, κατά την αρχαιότητα, ενός βουνού της Κύπρου, που σήμερα ταυτίζεται με βεβαιότητα προς την βουνοκορφή του Μαχαιρά (Κιόνια). Το βουνό πήρε το όνομά του, σύμφωνα προς την αρχαία παράδοση, από το όνομα του πρώτου μυθικού βασιλιά της Κύπρου που λεγόταν Αώος, ή από την προσωνυμία Αώος του Άδωνι. Η λέξη αώος σημαίνει ανατολίτης, συνεπώς μπορεί να υποδηλώνει και το γεγονός ότι το βουνό αυτό είναι το ανατολικότερο της οροσειράς Τροόδους.

 

Όπως αναφέρεται σε αρχαίες γραπτές πηγές, από το όρος Αώον πηγάζουν δυο ποταμοί, ο Απλιεύς και ο Σέραχος. Εάν ο δεύτερος μπορεί να ταυτιστεί με τον σημερινό ποταμό Σεράχη, τότε ο Απλιεύς είναι δυνατό να ταυτιστεί με τον Πηδιά (Απλιεύς ή Πλιεύς, απ' όπου και η ονομασία Πεδιεύς - Πηδιάς και Πεδιαίος κατά τον Κλαύδιο Πτολεμαίο).

 

Ωστόσο από το βουνό του Μαχαιρά (Κιόνια) πηγάζουν ο Πηδιάς και ο Γιαλιάς, ενώ ο Σεράχης πηγάζει δυτικότερα της βουνοκορφής αυτής. Γι' αυτό και μερικοί μελετητές ταύτισαν τον αρχαίο ποταμό Αώον όχι με τον Πηδιά αλλά με τον Γιαλιά που είναι και εκείνος από τους δυο που κυλά ανατολικότερα, διασχίζει το Δάλι και το Πυρόι και εκβάλλει στον κόλπο της Αμμοχώστου.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image