Αλωνεύτης Ανδρέας

Image

Διετέλεσε Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1945. Μετά   τις γυμνασιακές του σπουδές, υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην Εθνική Φρουρά κατά τα χρόνια 1964 - 1966, φοίτησε στην Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού και υπηρέτησε ως έφεδρος ανθυπολοχαγός πεζικού στην 3η Ανωτέρα Τακτική Διοίκηση, ενώ κατά την εφεδρεία του προήχθη σε υπολοχαγό πεζικού.

 

Σπούδασε Χρηματοδοτήσεις (Finance) και Λογιστική στο Ηνωμένο Βασίλειο και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Κολλέγιο New York Institute of Finance του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης και στο Edwin L. Cox του Πανεπιστημίου Southern Methodist University στο Ντάλλας του Τέξας όπου απέκτησε τον τίτλο Master in Business Administration. Είναι μέλος διαφόρων επαγγελματικών συνδέσμων.

 

Υπηρέτησε στην Κυπριακή Τράπεζα Αναπτύξεως για 16 χρόνια. Από το 1982 υπήρξε γενικός διευθυντής και ο πρώτος εκτελεστικός λειτουργός του Κυπριακού Οργανισμού Επενδύσεων και Αξιών Λτδ (CISCO).

 

Διορίστηκε υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση του προέδρου Γιώργου Βασιλείου στις 28.2.1988. Υπηρέτησε στην θέση αυτή μέχρι τις 28.2.1993, οπότε ανέλαβε καθήκοντα η κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη.

 

Ο Ανδρέας Αλωνεύτης υπηρέτησε και ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου κατά το 2002 – 2006.