Λουτρά του Άδωνη

Image

Η πρόσφατη ονομασία «Λουτρά του Άδωνη» (κατ’ αντιπαραβολή προς τα γνωστά «Λουτρά της Αφροδίτης»), εδόθη σε ιδιωτική έκταση που αποτελεί μαγευτική τοποθεσία και βρίσκεται στην επαρχία Πάφου. Ο Άδωνις υπήρξε ο διασημότερος εραστής της θεάς Αφροδίτης. Ούτε στις αρχαίες, ούτε και στις μεσαιωνικές πηγές συναντάται αυτή η ονομασία.

 

Η τοποθεσία είναι από τις ωραιότερες της επαρχίας Πάφου. Βρίσκεται σε ερημικό χώρο μεταξύ των χωριών Κοίλη και Ακουρσός, λίγο ψηλότερα από το φράγμα του ποταμού Μαυροκόλυμπου. Πρόκειται εξάλλου για ωραιότατη χαράδρα αυτού τούτου του ποταμού.

 

Στον χώρο υπάρχουν δύο μικροί καταρράκτες, ο ένας σε ψηλότερο επίπεδο και ο δεύτερος περίπου 8 μέτρα χαμηλότερα. Το νερό του ποταμού πέφτει από ύψος 10 μέτρων περίπου, σχηματίζοντας τον ψηλότερο καταρράκτη και δημιουργώντας στη βάση του, ανάμεσα σε ψηλούς, απότομους βράχους, μία λιμνούλα, περίπου 4 μέτρων μήκους και 8 μέτρων πλάτους. Το βάθος της, στη βάση του καταρράκτη, φθάνει τα 2 μέτρα. Από άνοιγμα μεταξύ των βράχων, στα νότια, το νερό πέφτει δημιουργώντας τον δεύτερο καταρράκτη, ύψους περίπου 8 μέτρων. Στη βάση του σχηματίζεται δεύτερη και μεγαλύτερη λίμνη, σχεδόν κυκλικού σχήματος, με διάμετρο περί τα 15 μέτρα. Το βάθος της, στη βάση του καταρράκτη, φθάνει τα 4 μέτρα. Ολόγυρα, τόσο στο άνω όσο και στο κάτω επίπεδο, η βλάστηση είναι πλούσια και οργιαστική.

 

Η τοποθεσία αποτελεί αξιοθέατο και προσελκύει τόσο ντόπιους επισκέπτες όσο και τουρίστες, αρκετοί μάλιστα κολυμπούν στις λιμνούλες ή και κάνουν βουτιές στην κατώτερη και βαθύτερη. Στα ανατολικά των δύο καταρρακτών υπάρχουν ερείπια παλαιού πετρόκτιστου νερόμυλου.