Πάφος FC

Η ομάδα που ενώνει ποδοσφαιρικά την Πάφο

Image

Η Πάφος Football Club είναι ποδοσφαιρικό Σωμάτειο που ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου 2014 ύστερα από συνένωση δύο παλαιότερων σωματείων της ΠΆΦΟΥ.  Πρόκειται για την ΑΕΚ Κουλιών και την  Αθλητική Ένωση Πάφου που ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου 2000 (με τη συνένωση δύο άλλων ακόμα παλαιότερων σωματείων της Πάφου, του «Ευαγόρα» και του Αθλητικού Ποδοσφαιρικού Ομίλου Πάφου (Α.Π.Ο.Π.). Το 2014 η νέα αυτή ομάδα που αποτέλεσε ουσιαστικά τη συνένωση όλων των ποδοσφαικών σωματείων της πόλης της Πάφου  μετονομάστηκε σε Πάφος FC.

 

Η Αθλητική Ένωση Πάφου συμμετέσχε μετά τη δημιουργία της το 2000 στο Παγκύπριο πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας, αλλά δεν κατόρθωσε να σταθεροποιηθεί εκεί σε μόνιμη βάση. Η μεγαλύτερη επιτυχία του σωματείου ήταν η πρόκρισή του, το 2006,  στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου Κύπρου, όπου όμως αποκλείστηκε από την Α.Ε.Κ. Λάρνακας. Τα χρώματα της Α.Ε.Π. ήταν το μπλε και το άσπρο τα οποία κράτησε και η Πάφος FC. Η ομάδα διαλύθηκε στις 29 Ιουλίου 2014.

 

Παφος FC 

Λόγω των δυσβάστακτων οικονομικών προβλημάτων, τον Απρίλιο του 2014, μετά τη λήξη του πρωταθλήματος, ξεκίνησαν διαβουλεύσεις για μια μορφή ενοποίησης με την ΑΕΚ Κουκλιών (που δεν αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα), η οποία συμμετείχε για πρώτη φορά στην Α΄ κατηγορία την περίοδο 2013-14 και υποβιβάστηκε.

 

Η προσπάθεια προνοούσε:

  1. τη διάλυση της ΑΕΠ, η οποία λόγω χρεών δεχόταν συνεχώς αφαιρέσεις βαθμών με κίνδυνο να δεχθεί και περαιτέρω υποβιβασμούς.  Δεν έγινε προσπάθεια τυπικής ενοποίησης των δύο ομάδων, καθώς έτσι θα μεταφέρονταν και τα χρέη της ΑΕΠ στη νέα ομάδα, πράγμα που δεν ήθελαν οι παράγοντες των δύο ομάδων. Τα περιουσιακά στοιχεία της ΑΕΠ (βοηθητικά γήπεδα, οίκημα) θα μεταβιβάζονταν στη νέα ομάδα.
  2. τη μετονομασία της ΑΕΚ Κουκλιών σε Πάφος FC (με την ενσωμάτωση της ΑΕΠ), ώστε να αποτελεί ομάδα όλης της πόλης και επαρχίας Πάφου και να υποστηριχτεί από φιλάθλους και παράγοντες της ΑΕΠ και γενικότερα της Πάφου.

 

Στις 9 Ιουνίου 2014, κάθε ομάδα σε ξεχωριστή γενική συνέλευση ενέκρινε τα πιο πάνω. Λόγω προβλημάτων που υπήρχαν, η διάλυση της ΑΕΠ έγινε λίγο αργότερα. Στις 29 Ιουλίου 2014 η ΑΕΠ ενημέρωσε την ΚΟΠ ότι αποχωρεί από την ομοσπονδία.

 

Ιδιοκτήτες 

Ιδιοκτήτες της Πάφος FC  είναι οι ρώσοι επιχειρηματίες Sergei Lomakin και Roman Dubov.   Ο Sergei Lomakin  έχει κυπριακή υπηκοότητα και διαμένει στο Cap St Georges Hotel & Resort στον Άγιο Γεώργιο Πέγειας δηλαδή είναι δημότης Πέγειας.  Ο Ρόμαν Ντούποφ είναι ιδοιοκτήτης επίσης της Total Sports Investments 

 

 

Πηγή:

  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image