Αναστάση Δημήτρης

Image

Γεννήθηκε στην κωμόπολη Λύση, της επαρχίας Αμμοχώστου, στις 28 Ιουλίου 1936. Σκοτώθηκε στις 23 Αυγούστου 1958 στη γενέτειρά του, μετά από ενέδρα που του έστησαν οι ΄Αγγλοι.

 

Ο Δημητράκης Αναστάση τελείωσε το δημοτικό σχολείο Λύσης και ήταν γεωργοεργάτης. Στον αγώνα η δράση του ήταν αρχικά η διανομή φυλλαδίων, η παροχή πληροφοριών από παρακολουθήσεις και η προσφορά υπηρεσιών ως σύνδεσμος. Αργότερα έγινε βοηθός του Καλλή Σακκά στη διαφύλαξη οπλισμού. Βοηθούμενος και από τη μητέρα του τροφοδοτούσαν αντάρτες, μετέφεραν και έκρυβαν οπλισμό.

 

Ύστερα από σύλληψη μελών της ΕΟΚΑ, τα οποία γνώριζαν μικρή αποθήκη οπλισμού στη Λύση, οι αντάρτες Σιάλος Καΐλη και Παναγής Λάρκου, βοηθούμενοι και από τους συναγωνιστές τους Δημητράκη Αναστάση και Καλλή Σακκά, διατάχθηκαν, στις 23 Αυγούστου 1958, να μετακινήσουν τον οπλισμό.  Άγγλοι στρατιώτες, που ενέδρευαν πίσω από δυο δέντρα, τους επιτέθηκαν ξαφνικά. Οι δυο αντάρτες άνοιξαν πυρ εναντίον των στρατιωτών.

 

Ο Σιάλος πρόλαβε επίσης να ρίξει μια χειροβομβίδα εναντίον της μιας ομάδας των στρατιωτών, ενώ στο χέρι του κρατούσε άλλη την οποία δεν πρόλαβε να χρησιμοποιήσει, επειδή τα πυρά της δεύτερης ομάδας των Άγγλων, που ήταν κρυμμένοι σε διπλανό δέντρο, τον σκότωσαν. Στη συνέχεια οι Άγγλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν το Δημητράκη Αναστάση και τον Καλλή Σακκά.

 

Οι απώλειες των Άγγλων, όπως μεταδόθηκαν στον αστυνομικό σταθμό Βατιλής με ασύρματο από τους επιζήσαντες Άγγλους στρατιώτες, ήταν πέντε νεκροί και ένας τραυματίας.