Αδάμου Αδάμος

Image

Ιατρός -Πολιτικός.  Ένας από τους πρώτους 6 ευρωβουλευτές που εξέλεξε η Κύπρος τον Ιούνιο του 2004, μετά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γεννήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1950 στη Λεμεσό και μετά τις γυμνασιακές του σπουδές σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύθηκε στην Παθολογία και την Ογκολογία.

Παντρεύτηκε τη Φαίδρα Λέρνη, κόρη των επωνύμων Αριστερών,  Γεωργίου και  Σοφίας Λέρνη

 

Ιατρική

Υπηρέτησε ως γιατρός και αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Κλινικής Ογκολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας καθώς και σύμβουλος στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου. Αργότερα άσκησε ιδιωτικά την ιατρική.

Υπήρξε μέλος του Συμβουλίου Ιατρικού Σώματος (ΠΙΣ) και πρόεδρος της Επιτροπής Βιοηθικής του ιδίου Σώματος. Επίσης, πρόεδρος της Επιτροπής της Τράπεζας Δοτών Μυελού των Οστών, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου και εκπρόσωπος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση Παθολόγων – Ογκολόγων. Συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη προγραμμάτων πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου στην Κύπρο, και προς τούτο τιμήθηκε με βραβεύσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα.

 

Πολιτική

Το 1988 ήταν ανέμεσα στις προσωπικότητες που υποστήριξαν την υποψηφιότητα Γιώργου Βασιλείου.

Συμμετείχε στις Βουλευτικές Εκλογές του 2001 στη Λευκωσία με το ΑΚΕΛ αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί. Το  2003, ο βουλευτής Εκλογικής Περιφέρειας Λευκωσίας του ΑΚΕΛ,  Γιώργος Λιλλήκας, διορίστηκε Υπουργός Εμπορίου στην Κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου.  Η πρώτη επιλαχούσα για τη θέση του στη βουλή ήταν η Ντίνα Ακκελίδου  η οποία διορίστηκε Υπουργός Υγείας Δεύτερος επιλαχών για τη θέση στη βουλή ήταν ο Αδάμος Αδάμου, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα βουλευτή στις 6 Μαρτίου 2003. Το 2004 έως και το 2009 εξελέγη Ευρωβουλευτής με το ΑΚΕΛ. 

Στις Βουλευτικές Εκλογές του 2011 εκλέχθηκε βουλευτής στην Λεμεσό με το ΑΚΕΛ. Επανεξελέγη στις Βουλευτικές Εκλογές του 2016.  

Ως βουλευτής, διετέλεσε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας. Επιπλέον, ήταν μέλος της αντιπροσωπίας της Βουλής στη Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Χωρών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Πρόεδρος Βουλής

Μετά την παραίτηση του Δημήτρη Συλλούρη  από τη θέση του Προέδρου της Βουλής, στις 16 Οκτωβρίου 2020 τα κοινοβουλευτικά κόμματα - με εξαίρεση ένα κόμμα- αποφάσισαν όπως υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του Αδάμου Αδάμου για τη θέση του προέδρου της Βουλής, για το υπόλοιπο της Κοινοβουλευτικής Περιόδου. 

 

Βλέπε Βίντεο: Τετ-α Τετ: Συνέντευξη Αδάμος Αδάμου 

 

Στις 23 Οκτωβρίου 2020 εκλέχθηκε επίσημα πρόεδρος του σώματος με 53 ψήφους υπέρ, 2 αποχές και καμία αρνητική ψήφο.

Δεν διεκδίκησε επανεκλογή στις Βουλευτικές Εκλογές του 2021.

 

Πηγές 

  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια
  2. www.polignosi.com

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image