Σαρρής Μιχάλης

Image

Οικονομολόγος που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γεννήθηκε στις 14 Απριλίου 1946 στη Λευκωσία. Σπούδασε Οικονομικά στο London School of Economics. Συνέχισε τις σπουδές του στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στο Wayne State University, από το οποίο απέκτησε τον διδακτορικό του τίτλο στα Οικονομικά, με εξειδίκευση στη νομισματική και δημοσιονομική θεωρία και πολιτική. Το 1972 προσελήφθη από το Τμήμα Ερευνών της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Η εργασία του επικεντρώθηκε στην ανάλυση των γενικότερων οικονομικών συνθηκών της Κύπρου και στόχευε στην καθοδήγηση του χειρισμού του νομισματικού τομέα. Στις αρχές του 1974 εργοδοτήθηκε από την Τράπεζα Κύπρου, όπου ανέλαβε την ευθύνη για τη δημιουργία μηχανισμού και διαδικασίας αξιολόγησης της οικονομικής και χρηματοοικονομικής βιωσιμότητας των μεγάλων δανειοδοτικών δραστηριοτήτων της Τράπεζας.

 

Από το 1975 ο Μιχάλης Σαρρής εργάστηκε στη Διεθνή Τράπεζα, όπου πριν αφυπηρετήσει κατέλαβε τη θέση του ανώτερου διευθυντή. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του στη Διεθνή Τράπεζα, εργάστηκε σε τομείς που κάλυπταν θέματα σχετικά με την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Ανατολική Ασία. Τα καθήκοντά του περιελάμβαναν επίβλεψη της ετοιμασίας των στρατηγικών της Τράπεζας όσον αφορά τη δανειοδοτική της δραστηριότητα και την παροχή συμβουλών σε θέματα στρατηγικής για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, το σχεδιασμό προγραμμάτων και δραστηριοτήτων για διαρθρωτικές προσαρμογές και τη διενέργεια διαλόγου οικονομικής πολιτικής στο ύψιστο επίπεδο με τις εμπλεκόμενες χώρες. Πρόσθετα με αυτά τα διαρθρωτικής φύσεως θέματα, η εργασία του στην Τράπεζα περιελάμβανε τη διενέργεια αναλύσεων και την παροχή συμβουλών όσον αφορά την καταλληλότητα ή ορθότητα της νομισματικής πολιτικής, την αναμόρφωση δημοσιονομικών συστημάτων και τη διεύθυνση του καθεστώτος συναλλαγματικής ισοτιμίας σε διάφορες χώρες.

 

Το τέλος του 2004 αφυπηρέτησε από τη Διεθνή Τράπεζα.

 

Στις 31 Αυγούστου 2005 διορίστηκε υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου. Στη θέση αυτή υπηρέτησε μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2008, που ανέλαβε την εξουσία η κυβέρνηση Χριστόφια. Κατά τη διάρκεια της υπουργικής θητείας του Μιχάλη Σαρρή, η Κύπρος προετοιμάστηκε και εισήγαγε με επιτυχία το ευρώ ως το εθνικό της νόμισμα.

 

Στις 2 Μαρτίου 2013 διορίστηκε Υπουργός Οικονομικών στην Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη. Λίγες μέρες μετά τον διορισμό του κορυφώθηκε η πολιτική κρίση λόγω των οικονομικών προβλήματων

(Βλέπε Λήμμα Κούρεμα Καταθέσεων) που αντιμετώπιζε η Κύπρος. Μετέβη στη Μόσχα διαπραγματευόμενος τη δυνατότητα νέου δανεισμού από τη Ρωσία αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Παραίτηθηκε από τη θέση του Υπουργού Οικονομικών στις 2 Απριλίου 2013. Τον αντικατέστησε ο Χάρης Γεωργιάδης.