Πατριωτικό Μέτωπο

Το Κόμμα του Μακαρίου

Image

Ευκαιριακός πολιτικός σχηματισμός της Δεξιάς με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και ηγέτη το Γλαύκο Κληρίδη, που κατήλθε στις  πρώτες Βουλευτικές Εκλογές της Κυπριακής Δημοκρατίας που πραγματοποιήθηκαν την 31η Ιουλίου 1960. Κέρδισε τις 30 από τις 35 έδρες που διεκδικούσαν οι Ελληνοκύπριοι. Με τους Μακάριο και Κληρίδη συνεργάστηκαν η ΣΕΚ, ο Παναγροτικός και αρκετές ανεξάρτητες προσωπικότητες. Διαδέκτηκε το ΕΔΜΑ που ήταν ο πολιτισκός σχηματισμός μέσω του οποίου ο Μακάριος διεκδίκησε και κέρδισε ενωρίτερα τις προεδρικές εκλογές της Κύπρου.

 

Οι Βουλευτικές Εκλογές, όπως και οι Προεδρικές  πραγματοποιήθηκαν λίγο πριν από την επίσημη εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στις 31 Ιουλίου 1960. Στις εκλογές αυτές, που διεξήχθησαν με το πλειοψηφικό σύστημα, το ΕΔΜΑ κατήλθε με νέα διάρθρωση και νέα ονομασία,  Πατριωτικόν Μέτωπον. Επικεφαλής του συνδυασμού του ήταν ο Γλαύκος Κληρίδης, που κατέστη στη συνέχεια ο πρώτος πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής. Οι 35 ελληνικές έδρες της Βουλής είχαν εκ των προτέρων διαμοιραστεί, με τις 30 για το Πατριωτικόν Μέτωπον και τις 5 για το ΑΚΕΛ. Μια τρίτη κατάσταση, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Αγωνιστών που κατήλθε επίσης στις εκλογές, δεν εξασφάλισε καμιά έδρα.

 

Οι 30 έδρες του Πατριωτικού Μετώπου διαμοιράστηκαν ως εξής: 12 έδρες για την Παναγροτική Ένωση Κύπρου (ΠΕΚ), 6 έδρες για τη Συνομοσπονδία Εργατών Κύπρου (ΣΕΚ) και 12 έδρες για αγωνιστές και ανεξάρτητες προσωπικότητες. Με βάση τα πιο πάνω, που συμφωνήθηκαν με τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο, καταρτίστηκαν οι συνδυασμοί των υποψηφίων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν οι: Γλαύκος Κληρίδης, Βάσος ΛυσσαρίδηςΛέλλος ΔημητριάδηςΝίκος Κόσης, Παύλος Παυλάκης, Σταύρος Ποσκώτης.

 

Το Πατριωτικό Μέτωπο μετά τις πρώτες εκλογές δεν είχε συνέχεια. Οι επόμενες εκλογές εξάλλου λόγω των Διακοινοτικών Ταραχών πραγματοποιήθηκαν στις 5ης Ιουλίου 1970 χωρίς τους Τουρκοκύπριους, έγιναν δηλαδή για την κατάληψη των 35 από τις 50 έδρες που προνοούσε το Σύνταγμα της Ζυρίχης-Λονδίνου. Από το 1969 εξάλλου ξεκίνησε και η δημιουργία πραγματικών Κομμάτων. Ο Γλαύκος Κληρίδης ίδρυσε το Ενιαίο Κόμμα και ο Βάσος Λυσσαρίδης την ΕΔΕΚ

 

Βλέπε Βουλευτικές 1970

 

Οι τριάντα πέντε έδρες στις βουλευτικές του 1970 κατανεμήθηκαν ως ακολούθως: 

  • Α.Κ.Ε.Λ.-Αριστερά εννέα έδρες
  • Ε.Δ.Ε.Κ. δύο έδρες
  • Ενιαίον δεκαπέντε έδρες
  • Προοδευτική Παράταξις επτά έδρες
  • Ανεξάρτητοι δύο έδρες

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image