Βυζάστρα ή βυζαστάρι ή γλυάστρα ή χαρτζιάς

Image

Chalcides ocellatus. Οικογένεια: Scinidae. Είναι μεγάλη σαύρα (σ'ελεντρούνα) που απαντάται στην Κύπρο. Το μέγεθός της φθάνει τα 25 εκ. Έχει χρώμα γκριζοκαφέ και φέρει οριζόντιες ραβδώσεις από το λαιμό μέχρι την ουρά, αν και εκείνες της ουράς είναι αραιότερες, που σχηματίζονται από μικρές κάτασπρες κουκκίδες που ενώνονται μεταξύ τους με μαύρες γραμμές. Το χρώμα της αυτό της δίνει ανατριχιαστική εμφάνιση. Η ουρά της είναι χοντρή και κοντή, μοιάζει δε με την ουρά της φαρμακερής κουφής, της λεγόμενης κουντούρας. Το δέρμα της είναι γυαλιστερό και της επιτρέπει να γλιστρά, γι’ αυτό και είναι πάρα πολύ δύσκολο να την κρατήσει κανένας στα χέρια του, κι αυτός είναι ο λόγος που την ονόμασαν και γλυάστραν. Τα πόδια της είναι κοντά και φέρουν 5 δάκτυλα με πολύ μικρά νύχια.

 

Ζει σε κατοικημένες περιοχές και ιδίως σε μάντρες και γουμάδες (κοτέτσια), πολλοί δε πιστεύουν πως βυζαίνει τα αιγοπρόβατα, γι’ αυτό και της δόθηκε το όνομα βυζάστρα. Ωστόσο τρέφεται με μικρά έντομα, κατσαρίδες, ακρίδες, πεταλούδες της νύχτας, μέλισσες και κυρίως κηφήνες, μυρμήγκια κ.ά. Περνά τις ώρες της κρυμμένη κάτω από πέτρες, ή και μέσα στο χώμα που το τρυπά με τη μύτη της όταν είναι μαλακό. Όταν ξαφνιαστεί και δεν βρει αμέσως κατάλληλη κρυψώνα, αρχίζει να χοροπηδά με τρόπο που προκαλεί φόβο και απέχθεια, ώστε βρίσκει την ευκαιρία να ξεφύγει.

 

Τον χειμώνα πέφτει σε χειμερία νάρκη.

 

Ένα άλλο συγγενικό και περίπου παρόμοιο είδος σαύρας που επίσης απαντάται στην Κύπρο, είναι η ονομαζόμενη Σαύρα η αβλέφαρος (Ablepharus citaibelii), που και αυτή ονομάζεται στην Κύπρο βυζάστρα επίσης.