«Γενί Ντουζέν» «Yeni Düzen» = Nέα Τάξη

Image

Εφημερίδα, εκφραστικό όργανο του αριστερού Τουρκικού Δημοκρατικού Κόμματος του Οζκέρ Οζκιούρ. Κυκλοφόρησε στις 12 Δεκεμβρίου 1975 και ο πρώτος της αρχισυντάκτης ηταν Zihni Durmuş. Ανάμεσα στους πρώτους της αρθογράφους συμπεριλαμβάνονται οι  Mithat BerberoğluNaci Talat και  Özker Özgür.

 

Κυκλοφόρησε αρχικά ως ημερήσια εφημερίδα , ανέστειλε όμως την κυκλοφορία της μετά τις «εκλογές» εκείνες. Επανακυκλοφόρησε ως εβδομαδιαία το φθινόπωρο του 1978 και μερικούς μήνες αργότερα ως ημερήσια. Συγκεκριμένα στις 28 Δεκεμβρίου 1978 η εφημερίδα επανακυκλοφόρησε σε σχήμα ταμπλόιντ. Το 1980 απέκτησε το δικό της τυπογραφείο και από τις 12 Δεκεμβρίου 1983 η εφημερίδα εκδίδεται ως καθημερινή πρωινή εφημερίδα.

 

Αντιπολιτεύθηκε με σφοδρότητα τον Ραούφ Ντενκτάς και τους συνεργάτες του και υποστήριξε την προσέγγιση και συνεργασία των δυο κοινοτήτων στο πλαίσιο ενός ομόσπονδου κράτους.

 

Στις 16 Δεκεμβρίου 1985 ο Οζγκέρ Οζγκιούρ σε άρθρο του με τίτλο "Babalar" ("The Fathers") εξαπέλυσε επίθεση κατά του Ραούφ Ντενκτάς. Ο Ντενκτάς κίνησε στην εφημερίδα αγωγή για δυσφημηση με το δικαστήριο να της επιδικάζει ποινή για λίβελλο ύψους 200 εκατ. τουρκικών λιρών. Το ποσό ήταν αστρονομικό για την εποχή. Επειδή δεν μπορούσε να πληρωθεί διατάχθηκε εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της εφημερίδας, ωστόσο χιλιάδες Τ/κ διαδηλωτές επί πέντε μέρες εμπόδιζαν την Τ/κ αστυνομία να προχωρήσει στην κατάσχεση. Στη συνέχεια η απόφαση του Δικαστηρίου ανατράπηκε από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

 

Σήμερα είναι το εκφραστικό όργανο του Τουρκικού Ρεπουπλικανικού Κόμματος. Αρχισυντάκτης της είναι ο Cenk Mutluyakali.

 

Το 2008  η Γενι Ντουζέν έγινε μέλος του United Media Group και μαζί με το κανάλι SIM μετακόμισε στα νέα της κτήρια.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image