Γεωργιάδης Ανδρέας

Image

Ψυχολόγος, συγγραφέας επιστημονικών βιβλίων της ειδικότητάς του. Γεννήθηκε το 1931 στο χωριό Γαστριά. Αποφοίτησε από το Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου το 1949 και στη συνέχεια σπούδασε ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και ψυχιατρική στη Σκωτία. Υπηρέτησε, με την επιστροφή του στην Κύπρο το 1960, ως εκπαιδευτικός - ψυχολόγος και ως ανώτερος κλινικός ψυχολόγος στο υπουργείο Υγείας. Είναι εταίρος του Βρετανικού Ψυχολογικού Συνδέσμου, ενώ διετέλεσε και πρόεδρος της Παγκύπριας Εταιρείας Ψυχικής Υγιεινής και του Παγκύπριου Συνδέσμου Πνευματικά Καθυστερημένων Παιδιών.

 

Το 1975 υπηρέτησε για σύντομο χρόνο στην Υπάτη Αρμοστεία της Κύπρου στο Λονδίνο και ακολούθως ειδικεύθηκε στην κοινοτική ψυχιατρική στο Εδιμβούργο με υποτροφία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Το 1986 αφυπηρέτησε από τη δημόσια υπηρεσία και επιδόθηκε στην έρευνα και εθελοντική εργασία. Εργάστηκε παράλληλα ως προϊστάμενος στο τμήμα κοινωνικών μελετών του Philips College (1987-1994).

 

Δημοσίευσε μελέτες και έρευνες γύρω από την ψυχολογία σε κυπριακά και ξένα έντυπα, συνεργάστηκε δε με το ραδιόφωνο και την τηλεόραση σε ανάλογες εκπομπές. Εκδομένα έργα του:

 

 1. Εκπαιδευτική καθοδήγηση και το δελτίο ατομικότητας των μαθητών (Λευκωσία, 1962).
 2. Το Πρόβλημα της πνευματικής καθυστερήσεως - με ιδιαίτερη αναφορά στην κυπριακή  πραγματικότητα (Λευκωσία, 1972).
 3. Community Mental Health Services in Cyprus (Λευκωσία, 1977).
 4. The Problem of Drug Abuse and Drug Addiction in Cyprus (Λευκωσία, 1978).
 5. Εμπειρίες από την Κοινοτική Ψυχική Υγιεινή και Κοινωνική Ψυχιατρική στην Κύπρο(Λευκωσία, 1978).
 6. Ο ρόλος του Κλινικού Ψυχολόγου στις Υπηρεσίες Υγείας  (Λευκωσία, 1979).
 7. Τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και οι ειδικές ανάγκες των πνευματικώς καθυστερημένων. Νομοθετικές και άλλες πρόνοιες στην Κύπρο. Ψυχολογική μελέτη και συγκριτική νομοθετική θεώρηση (Λευκωσία, 1982).
 8. Η Νομοθεσία, η Κοινωνική Ψυχιατρική και οι Υπηρεσίες Κοινοτικής Ψυχικής Υγείας στο βιβλίο S. Lebovici - Π. Σακελλαρόπουλου (Αθήνα, 1984).
 9. Αποϊδρυματοποίηση και Κοινοτικές Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας (Λευκωσία, 1992).
 10. Γαστριά - Πατρίκι: Οι Πύλες της Καρπασίας (Λευκωσία, 1992).
 11. Τέρμα στο Στρες. Η αυτοβεβαίωση στις διαπροσωπικές σχέσεις (Λευκωσία, 1994).
 12. Η Ιστορία της Τρέλας στην Κύπρο κατά την Τουρκοκρατία και Αγγλοκρατία (Λευκωσία, 1995).