Γεωργιάδης Δώρος

Κύπριος Συνθέτης

Image

Συνθέτης και τραγουδιστής. Γεννήθηκε στη Λάρνακα στις 20 Δεκεμβρίου 1948 και αποφοίτησε από το Γυμνάσιο της πόλης αυτής το 1967, οπότε πήγε στην Αθήνα με προοπτική να σπουδάσει νομικά. Με τη μουσική ασχολήθηκε από πολύ μικρός και πρωτοεμφανίστηκε σε μουσικό πρόγραμμα της κυπριακής τηλεόρασης το 1965. Στην Αθήνα, δημιούργησε με συμφοιτητές του της Νομικής Σχολής ένα μουσικό συγκρότημα, και κυκλοφόρησε τους πρώτους του δίσκους με τραγούδια όπως το «Αντζούρο - Γαλάζιο» και το «Ομπλαντύ - Ομπλαντά».

 

Γρήγορα τον κέρδισε ολοκληρωτικά η μουσική. Εγκατέλειψε τις νομικές του σπουδές και φοίτησε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Στη συνέχεια, μόνιμα εγκατεστημένος στην Ελλάδα, ασχολήθηκε με το τραγούδι και τη σύνθεση. Η καθιέρωσή του ήλθε με δυο συμμετοχές του στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης το 1971, οπότε τραγούδησε την επιτυχία του «Ταξίδευα παιδί κι εγώ», και το 1972, οπότε τραγούδησε την ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία του, που του εξασφάλισε και τη διάκριση, το τραγούδι «Αν ήμουν πλούσιος». Και τα δυο τραγούδια σε στίχους της Σώτιας Τσώτου.

 

Η συνεργασία του με τον επίσης Κύπριο μουσικό Σταύρο Σιδερά, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ολοκληρωμένων έργων όπως το «Πέρασαν 2.000 Χρόνια» (που κυκλοφόρησε και στα αγγλικά με τον τίτλο «It's been 2.000 Years») και το «Ο Άρχων», ροκ όπερα στα αγγλικά.

 

Μεταξύ των τραγουδιών που έγραψε ο Δώρος Γεωργιάδης, περιλαμβάνεται και το «Μόνικα», σε στίχους Σταύρου Σιδερά το οποίο τραγούδησε η Αλέξια. Το τραγούδι αυτό εκπροσώπησε για πρώτη φορά την Κύπρο στον διεθνή διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον, το 1981 στο Δουβλίνο. Το συγκρότημα που εκτέλεσε το τραγούδι στον διαγωνισμό αυτό, συνόδευε στο πιάνο ο ίδιος ο Δώρος Γεωργιάδης. Η Κύπρος κέρδισε τότε την έκτη θέση.

 

Από το 1984 ο Δώρος Γεωργιάδης επέστρεψε στην Κύπρο όπου και δραστηριοποιήθηκε. Το 1989 ανέλαβε τη διεύθυνση της Χορωδίας της Λαϊκής Τράπεζας με την οποία πραγματοποίησε σειρά συναυλιών με τραγουδιστές όπως η Άννα Βίσση η Δήμητρα Γαλάνη ο Αντώνης Καλογιάννης ο Κώστας Χατζής και η Μαρινέλλα.  Το 1989 ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού του ανέθεσε τη σύνθεση του Ύμνου των Αγώνων Μικρών Κρατών Ευρώπης που πραγματοποιήθηκαν στην Κύπρο τον Μάιο του 1989, καθώς και του τραγουδιού της λήξης των Αγώνων που ερμήνευσε η Άννα Βίσηη σε στίχους Σταύρου Σιδερά. Το τραγούδι είχε τον τίτλο «The only arms we need».

Τα επόμενα χρόνια επιμελήθηκε τον «Παγκύπριο Διαγωνισμό Τραγουδιού» και το τηλεοπτικό πρόγραμμα «Αφετηρίες», από το οποίο αναδείχθηκε ο Μιχάλης Χατζηγιάννης. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, ο Δώρος Γεωργιάδης έκανε επίσης τρεις ολοκληρωμένους δίσκους με τον ανερχόμενο τότε Χατζηγιάννη.

 

Κατά την περίοδο 2001-2003 είχε εμπλακεί σε δικαστική υπόθεση στην Κύπρο από την οποία αθωώθηκε. Έκτοτε έχει απομακρυνθεί από τα φώτα της δημοσιότητας και τα μουσικά κυκλώματα.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image