Γεωργίου Χρίστος

Image

Εκπαιδευτικός, πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας και κριτικός. Γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 8 Οκτωβρίου 1929. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Λεμεσού κι εργάστηκε για τρία χρόνια ως δημοσιογράφος. Στα 1953 πήγε στην Αγγλία για ανώτερες σπουδές και σπούδασε φιλολογία και ιστορία στο Queen Mary College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Κατέχει τον τίτλο Β.Α. (Λονδίνου). Με την επιστροφή του στην Κύπρο εργάστηκε αρχικά στα εκπαιδευτήρια Νεοκλέους ως καθηγητής της αγγλικής και από το 1961 μέχρι το 1985 εργάστηκε ως καθηγητής στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας.

 

Είναι ένας από τους ιδρυτές του λογοτεχνικού περιοδικού «Κυπριακά Χρονικά», του οποίου διετέλεσε υπεύθυνος συντάξεως και στο οποίο δημοσίευσε μελέτες, πεζογραφήματα και κριτική θεάτρου. Διετέλεσε μέλος των διοικητικών συμβουλίων του Οργανισμού Θεατρικής Αναπτύξεως Κύπρου και του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, καθώς και πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, το οποίο και εκπροσώπησε σε διεθνή συνέδρια. Δημοσίευσε κατά καιρούς κριτική θεάτρου. Συνεργάστηκε με το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, κυρίως σε θέματα λογοτεχνίας και θεάτρου. Το θεατρικό του έργο «Καλόγεροι» ανεβάστηκε από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου στα 1980. Διετέλεσε αμέσως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου.

 

Ο Χριστάκης Γεωργίου υπηρέτησε το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, του οποίου ήταν πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου από το 1983 έως το 2011.

 

Στον τομέα της πεζογραφίας, ο Χρίστος Γεωργίου ασχολήθηκε κυρίως με το διήγημα και το μυθιστόρημα, θεωρείται δε ένας από τους αξιόλογους σύγχρονους Κυπρίους πεζογράφους. Εξέδωσε τα ακόλουθα βιβλία:

 

  1. Παράλληλοι (συλλογή  διηγημάτων, Λευκωσία, 1964).
  2. Ρωγμές (συλλογή διηγημάτων, Λευκωσία, 1970. Κρατικός έπαινος).
  3. Καλόγεροι (θεατρικό,   Λευκωσία, 1978).
  4. Ώρες 1950 (μυθιστόρημα, Λευκωσία, 1981. Κρατικός έπαινος).
  5. Αρχιπέλαγος. Είκοσι χρόνια γεννητούρια (μυθιστόρημα, Λευκωσία, 1990).
  6. Αρχιπέλαγος. Η παγίδα (Λευκωσία, 2002)
  7. Επιχείρηση διάσωσης (Λευκωσία, 2006)
  8. Τα Θεατρικά μου (Λευκωσία, 2006)

 

Πέθανε στις 16 Ιουλίου 2014.