Γιάλλουρος Πετράκης

Image

Πεσών κατά τον απελευθερωτικό αγώνα του 1955 - 59. Γεννήθηκε στο Ριζοκάρπασο το 1938 και σκοτώθηκε στην Αμμόχωστο από Άγγλους στρατιώτες στις 7 Φεβρουαρίου 1956. Ήταν 18 χρόνων, μαθητής της έκτης τάξης του Ελληνικού Γυμνασίου Αμμοχώστου.

 

Μετά την έναρξη του αγώνα, κι όταν με εντολές του αρχηγού της ΕΟΚΑ Γεωργίου Γρίβα - Διγενή οργανώθηκε και δραστηριοποιήθηκε η νεολαία, ο Πετράκης Γιάλλουρος εντάχθηκε στις τάξεις της ΑΝΕ ( Άλκιμος Νεολαία ΕΟΚΑ) και σύντομα ανέλαβε ως υπεύθυνος των ομάδων του Ελληνικού Γυμνασίου Αμμοχώστου που ήταν, μεταξύ άλλων, επιφορτισμένος με καθήκοντα όπως αναγραφή συνθημάτων, ρίξιμο φυλλαδίων, οργάνωση διαδηλώσεων κ.ά.

 

Στις 7 Φεβρουαρίου του 1956 έγινε στην Αμμόχωστο μια από τις πολλές μαχητικές μαθητικές διαδηλώσεις που εξελίχθηκε σε σύγκρουση των μαθητών προς Άγγλους στρατιώτες. Στην προσπάθεια των  Άγγλων να διαλύσουν με βίαιο τρόπο την διαδήλωση, οι μαθητές απάντησαν με λιθοβολισμούς και με άλλους τρόπους.  Ένας από τους αρχηγούς της διαδήλωσης ήταν ο Πετράκης Γιάλλουρος, που ήταν κι ο επικεφαλής σημαιοφόρος. Όταν οι  Άγγλοι στρατιώτες πυροβόλησαν κατά των διαδηλωτών, ο Πετράκης Γιάλλουρος τραυματίστηκε αρχικά στο χέρι. Μια δεύτερη όμως σφαίρα έπληξε τον σημαιοφόρο μαθητή στο στήθος, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα.

 

Ο Γιάλλουρος τάφηκε με τιμές ήρωα στη γενέτειρά του Ριζοκάρπασο (Βλέπε Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος Αρχείου ΡΙΚ).

Φώτο Γκάλερι

Image
Image