Γιαννικούρης Κωνσταντίνος

Image

Αξιόλογος σύγχρονος Κύπριος ζωγράφος. Γεννήθηκε το 1939 στην Πάφο κι αποφοίτησε από το Γυμνάσιο της πόλης αυτής το 1957. Τον ίδιο χρόνο έφυγε για τη Γαλλία, όπου σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού. Μετά τη συμπλήρωση των σπουδών του παρέμεινε στη Γαλλία όπου ζει και εργάζεται. Την Κύπρο επισκέπτεται τακτικά.

 

Ατομικές εκθέσεις έργων του οργάνωσε στο Παρίσι (1964, 1969,1970,1982), στο Άμστερνταμ (1967), στο Μονπεϊρού (1975, 1977), στο Κλερμόν Φερράν (1976, 1979, 1980), στο Βισύ (1977,1982) και στην Κύπρο (συνολικά 10, μεταξύ 1961 και 1985). Πήρε επίσης μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και μεταξύ αυτών και σε ομαδικές εκθέσεις σύγχρονης κυπριακής ζωγραφικής στη Θεσσαλονίκη, Βουδαπέστη, Πράγα, Βελιγράδι, Σόφια, Βουκουρέστι, Παρίσι και αλλού.

 

Η ζωγραφική του Κωνσταντίνου Γιαννικούρη έχει σαν κύρια πηγή έμπνευσης αλλά και σαν κυρίαρχα μοτίβα της την αρχαία Ελλάδα και τα αρχαϊκά πρότυπα. Χαρακτηριστικό στοιχείο στη ζωγραφική του Γιαννικούρη είναι η χρωματική ευαισθησία και αρμονία, που εκφράζει μια έντονη λυρικότητα.

 

Ο ζωγράφος ασχολείται παράλληλα και με άλλα είδη τέχνης, όπως είναι το ψηφιδωτό, η νωπογραφία και η ταπισσερί. Έχει δημιουργήσει διάφορα μνημειακά έργα στην Κύπρο και στη Γαλλία, και μεταξύ αυτών: Νωπογραφίες σε διάφορα κτίρια στο Παρίσι, ψηφιδωτό και δάπεδο στο υπαίθριο θέατρο της Καφλές, ψηφιδωτό σε δυο σχολικά κτίρια στο Μπρετινιύ συρ’ Όρζ, ψηφιδωτά δάπεδα και τοίχους σε σχολικά κτίρια στο Αρπαζόν, σε δημόσια κτίρια στο Κλερμόν Φερράν και κυρίως στο Μέγαρο των Συνεδρίων και στο Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής.

 

   Έργα του βρίσκονται επίσης σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Κύπρο, στη Γαλλία και σε άλλες χώρες.