Γεώργιος μητροπολίτης

Image

Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε. Γεννήθηκε το 1966 στο χωριό Ζακάκι της Λεμεσού. Ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στην Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή στις Σπέτσες και στη συνέχεια σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Συνέχισε τις σπουδές του στον τομέα της διοίκησης επιχειρήσεων στο Λονδίνο, από όπου αποφοίτησε το 1992, καθώς και στη θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στις 30 Ιουνίου 1998 χειροτονήθηκε διάκονος και στις 5 Ιουλίου του ιδίου χρόνου πρεσβύτερος από τον μητροπολίτη Χoνγκ Κoνγκ Νικήτα, οπότε και ανέλαβε καθήκοντα ιερατικού προϊσταμένου στον καθεδρικό ναό του Αγίου Λουκά στο Χoνγκ Κoνγκ. Στις 18 Οκτωβρίου του ιδίου έτους προχειρίσθηκε σε αρχιμανδρίτη και ανέλαβε τα καθήκοντα του πρωτοσυγγέλλου της Μητρόπολης Χoνγκ Κoνγκ και ’πω Ανατολής.   

           

Το 1999 ο Γεώργιος εντάχθηκε στον κλήρο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και ανέλαβε καθήκοντα γραμματέως, υπευθύνου τύπου και προϊσταμένου του ναού του Ευαγγελισμού στην Αλεξάνδρεια. Στις 22 Φεβρουαρίου 2001 εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου επίσκοπος Νειλουπόλεως και διορίστηκε πατριαρχικός επίτροπος Αλεξανδρείας. Χειροτονήθηκε επίσκοπος στις 25 Φεβρουαρίου του ιδίου έτους. Στις 27 Οκτωβρίου 2004 εξελέγη μητροπολίτης Ζιμπάμπουε, στο μητροπολιτικό θρόνο της οποίας ενθρονίστηκε στις 19 Δεκεμβρίου του ιδίου έτους.

Το 2010 διορίστηκε εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην Αθήνα και διευθυντής του εκεί εδρεύοντος Γραφείου του Πατριαρχείου.