Γκονσάλβο Πέρες ντα Ρίο Peres da Rio Gonsalvo

Αξιωματούχος στην Κύπρο κατά τα τελευταία χρόνια της Φραγκοκρατίας (15ος αιώνας). Αναφέρεται ως Πέρες Κουσάλβο ή και Κουσάλκο από τον Γεώργιο Βουστρώνιο.

 

Ήταν ξένος ευγενής, προφανώς Ισπανός, που στην Κύπρο είχε νυμφευθεί την κόρη του ευγενούς Αλοΐσιου ντε Νόρες, της γνωστής μεγάλης μεσαιωνικής οικογένειας ντε Νόρες της Κύπρου. Ο Γεώργιος Βουστρώνιος, που δίνει την πληροφορία, γράφει ότι η γυναίκα αυτή είχε πεθάνει στην Αμμόχωστο στις 27.2.1474, κι είχε ταφεί στον εκεί καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου.

 

Ο Πέρες Γκονσάλβο είχε αναλάβει το υψηλό αλλά και ζωτικής σημασίας αξίωμα του καπετάνιου (=διοικητή) της Αμμοχώστου, διορισμένος από τη βασίλισσα Αικατερίνη Κορνάρο στις 19.1.1474 (δηλαδή λίγες μόνο μέρες πριν πεθάνει η σύζυγός του). Ήταν μια εποχή έντονων αντιπαραθέσεων μεταξύ Βενετών αφ' ενός και Ισπανών, Σικελών κ.α. αφ' ετέρου, για επικράτηση στην Κύπρο μετά τον θάνατο του βασιλιά Ιακώβου Β' το 1473. Έτσι, πολύ σύντομα ο Πέρες Γκονσάλβο ήλθε σε ρήξη με τις διάφορες παρατάξεις και μερικές μόνο μέρες μετά τον διορισμό του συνελήφθη από τους Βενετούς και φυλακίστηκε. Σύντομα όμως (την 1.2.1474) αφέθηκε ελεύθερος αλλά πλέον, μετά την επικράτηση των Βενετών, δεν ανέλαβε οποιοδήποτε αξίωμα. Στο εξής αναφέρεται μόνο μια ενέργειά του που ήταν μεσολάβηση για ν' αφεθούν ελεύθεροι από τη φυλακή αρκετοί συλληφθέντες αντίπαλοι των Βενετών.