Δίκωμον και Πέλλα Πάις δάσος

Δάσος στην οροσειρά του Πενταδάκτυλου, βόρεια των χωριών Κάτω και Πάνω Δίκωμον. Από διοικητικής απόψεως, περιλαμβάνεται στη διοικητική έκταση των χωριών Πάνω Δίκωμον, Πέλλα Πάις, Σιγχαρί και Αγίρτα. Εκτείνεται κατά μήκος της οροσειράς, σε υψόμετρο που κυμαίνεται μεταξύ 400 και 800 μέτρων περίπου, δεξιά του κύριου δρόμου Λευκωσίας - Κερύνειας, μέχρι το χωριό Πέλλα Πάις και το δάσος Βουφαβέντο.

 

Το δάσος είναι εκτάσεως 1.333,7 εκταρίων (9.963 σκαλών) και τα κύρια είδη της βλάστησής του είναι η τραχεία πεύκη (Pinus brutia), το κυπαρίσσι (Cupressus sempervireus), ο αόρατος (Tuniperus Phoenicia) και η αντρουκλιά (Arbutus unedo).

 

Στα βόρειά του βρίσκεται το δάσος Δρόμου Κερύνειας. Η ψηλότερη κορφή που περιβάλλεται από το δάσος Δίκωμον και Πέλλα Πάις είναι η Αλωνάγρα (υψόμετρο 935 μέτρα).

 

Η κορυφογραμμή Άσπρη Μούττη επίσης, που το υψόμετρό της φθάνει τα 780 μέτρα και που έχει Δ.- Α. διεύθυνση, περικλείεται στα όρια του δάσους αυτού. Η βροχόπτωση στην περιοχή κυμαίνεται γύρω στα 500 χιλιοστόμετρα. Το έδαφος της περιοχής που καλύπτει το δάσος, αποτελείται από ασβεστολιθικούς ψαμμίτες καθώς και δολομιτικούς και άλλους συμπαγείς ασβεστόλιθους που αναπτύχθηκαν πάνω σε εδάφη τέρρα ρόζα.