Διομήδης

Image

Μυθικός ήρωας της αρχαίας Ελλάδας και ένας από τους επιφανείς ήρωες του Τρωικού πολέμου. Ήταν γιος του Τυδέως, βασιλιά της Αιτωλίας, και της Διπύλης κόρης του βασιλιά του Άργους Αδράστου. Στον Τρωικό πόλεμο ο Διομήδης έκανε πολλά ανδραγαθήματα με τη βοήθεια της προστάτιδάς του θεάς Αθηνάς, μεταξύ δε αυτών, μπόρεσε να τραυματίσει και να θέσει εκτός μάχης τον θεό του πολέμου Άρη, που πολεμούσε με το μέρος των Τρώων. Με τη βοήθεια της Αθηνάς, ο Διομήδης πλήγωσε και την Αφροδίτη.

 

Ο Διομήδης λατρεύτηκε σε διάφορα μέρη της Ελλάδας καθώς και σε πολλά μέρη της Ιταλίας όπου, σύμφωνα προς μια μυθολογική παράδοση, είχε πλεύσει μετά τον Τρωικό πόλεμο, είχε νυμφευθεί την Ευίππη, κόρη του βασιλιά Δαύνου, και είχε ιδρύσει βασίλειο. Στην Ιταλία θυσίαζαν στον Διομήδη λευκά άλογα, ενώ σε άλλα μέρη μαρτυρείται η τέλεση ανθρωποθυσιών προς τιμήν του. Συνήθως ο Διομήδης λατρευόταν μαζί με την προστάτιδά του θεά Αθηνά.

 

Ο Πορφύριος (Περί ἀποχῆς ἐμψύχων, 2.54 - 55), αναφέρει ότι στη Σαλαμίνα της Κύπρου γίνονταν ανθρωποθυσίες κατά τον μήνα Αφροδίσιον (Μάιο), αρχικά προς τιμήν της Αγραύλου, κόρης του Κέκροπος, αργότερα όμως οι ανθρωποθυσίες γίνονταν για να τιμηθεί ο Διομήδης. Ο ναός του Διομήδη που υπήρχε στη Σαλαμίνα, βρισκόταν σ' ένα περίβολο μαζί με τον ναό της Αθηνάς και εκείνον της Αγραύλου. Το έθιμο της ανθρωποθυσίας καταργήθηκε, όπως προσθέτει ο Πορφύριος, από τον βασιλιά της Κύπρου Δίφιλο, ο οποίος όρισε αντί ανθρώπου να θυσιάζεται βόδι, διευθέτηση την οποία αποδέχθηκαν και οι θεοί.