Δκιολαρούιν

Image

Λέγεται και σκαθθάριν. Carduelis spinus. Οικογένεια: Fringillidae. Είναι μικρό πουλί της οικογένειας των Ακανθιλίδων που   επισκέπτεται την Κύπρο όταν μεταναστεύει, και που πολλές φορές παραμένει για να διαχειμάσει. Το χρώμα του αρσενικού είναι κυρίως λαδί και κίτρινο. Το στήθος, το άνω μέρος της ουράς και τα πλευρά της, είναι κίτρινα, όπως και μια πλατιά ταινία στο μέσο των φτερούγων του. Στο άνω μέρος της κεφαλής, κάτω από το ράμφος και στα άκρα της ουράς έχει μαύρο χρώμα, ενώ η άσπρη κοιλιά του έχει μαύρες ραβδώσεις στις πλευρές. Το θηλυκό είναι γκριζοκαφέ με ελαφρές μαύρες ραβδώσεις στην κοιλιά. Το μέγεθός του φθάνει τα 12,5 εκατοστόμετρα.

 

Κελαηδά μ' ένα μονότονο τσου-τσου- ου-ου που θυμίζει κούρδισμα βιολιού, γι’ αυτό, όπως φαίνεται, του δόθηκε η ονομασία δκιολαρούιν. Τρέφεται με σπόρους από αγκάθια, και κατά τον χειμώνα απαντάται κυρίως πάνω στις κασβαρίνες (δέντρα που μοιάζουν με τα πεύκα).

 

Είναι πουλί σπάνιο για την Κύπρο, όπου παρουσιάζεται σε μικρές ομάδες κάθε λίγα χρόνια, ιδίως στο δάσος κοντά στη λίμνη του Ακρωτηρίου. Γεννά 3-5 αυγά. Φωλιάζει στη Φιλανδία, στη βόρεια Ρωσία, στη βόρεια Ασία και διαχειμάζει εκτός από την Κύπρο και στα νότια της Μεσογείου, στη βόρεια Αφρική. Το δκιολαρούιν, όπως και τα άλλα πουλιά της οικογένειάς του, μπορεί να ζευγαρώσει και σε κλουβί με το καναρίνι, οπότε δίνει πουλιά με ωραία φωνή.