Δυμιώτης Νικόλας

Image

Γλύπτης. Γεννήθηκε στις 21 Αυγούστου 1930 στο Στρόβολο. Φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, όπου στην τέχνη είχε δάσκαλο του τον ζωγράφο Αδαμάντιο Διαμαντή. Μετά την αποφοίτησή του, σπούδασε γλυπτική στην Εθνική Σχολή Καλών Τεχνών της Λυών (Γαλλία), από το 1948 μέχρι το 1953.

 

Στην Κύπρο επέστρεψε το 1953 και ασχολήθηκε με προτομές, ανδριάντες, στήλες και άλλα επιτύμβια μνημεία. Το 1957 διορίστηκε καθηγητής τέχνης στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και από τότε, παράλληλα προς την καλλιτεχνική του πορεία, εργάστηκε ως καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση.

 

Το 1968 πήγε με υποτροφία στο Παρίσι για μετεκπαίδευση στη διδασκαλία της τέχνης στο C.I.E.P. (Διεθνές Κέντρο Παιδαγωγικών Μελετών) και στην Academie de la Grande Chaumiére. Από το 1977 εργάστηκε και ως ειδικός σύμβουλος τέχνης στο υπουργείο Παιδείας της Κύπρου. Το 1981 προήχθη σε βοηθό διευθυντή.

 

Μεταξύ άλλων, ο Νικόλας Δυμιώτης πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Παγκυπρίου Ενώσεως Φιλοτέχνων (Π.Ε.Φ.) το 1955, και του Επιμελητηρίου Καλών Tεχνών (Ε.ΚΑ.ΤΕ.) το 1964, του οποίου διετέλεσε και πρόεδρος. 

 

Από το 1953 κ.ε. ο Νικόλας Δυμιώτης έχει πάρει μέρος σε πάρα πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο. Στο εξωτερικό, συμμετείχε σε εκθέσεις στο Κάιρο (Σύγχρονη Κυπριακή Τέχνη, 1965), στο Βελιγράδι (Διεθνής Έκθεση Πλαστικών Τεχνών, 1977), στην Αθήνα (Έκθεση Γλυπτικής Φιλοθέης, 1978), στη Σόφια ( Έκθεση Κυπριακών Γραφικών Τεχνών, 1979). Ατομική έκθεση έργων του οργανώθηκε στη Λευκωσία το 1984. Έργα του βρίσκονται σε δημόσιους χώρους, στην κρατική συλλογή του υπουργείου Παιδείας της Κύπρου, στο Δημαρχείο της Λευκωσίας και σε ιδιωτικές συλλογές στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

 

Ο Δυμιώτης χρησιμοποιεί στη γλυπτική του ποικίλα υλικά και κυρίως την πέτρα, το μάρμαρο, γύψο, πηλό και ξύλο. Παράλληλα προς τη γλυπτική έχει ασχοληθεί και με το σχέδιο και τη χαρακτική.  

 

Ο καλλιτέχνης Νικόλας Δημιώτης πέθανε στις 19.5.1990.

Φώτο Γκάλερι

Image