Κανταδόροι

Image

Οι κανταδόροι είναι ομάδες μουσικών που χρησιμοποιούν ως βασικό τους όργανο την κιθάρα, αποτελούν δε αναπόσπαστο μέρος των εκδηλώσεων του Καρναβαλιού στη Λεμεσό. Η ύπαρξη τέτοιων ομάδων, που τριγυρνούν στην πόλη πάνω σε άρματα, παίζοντας και τραγουδώντας, αποτελεί πρωτοτυπία του Καρναβαλιού της Λεμεσού, που δεν απαντάται παρόμοια σε άλλες καρναβαλίστικες εκδηλώσεις της Κύπρου και του εξωτερικού.

Η πρώτη γραπτή αναφορά για τους κανταδόρους γίνεται το 1892 και σχεδόν 50 χρόνια αργότερα, η συμμετοχή τους στο Καρναβάλι θα γίνει πλέον θεσμός. 

Η αρχαιότερη τέτοια ομάδα Κανταδόρων είναι εκείνη την οποία δημιούργησε ο Γιώργος Γιωργαλλέτος το 1945 και η οποία πρωτοεμφανίστηκε στο Καρναβάλι της Λεμεσού το 1947. Έκτοτε, η ύπαρξη ομάδων Κανταδόρων καθιερώθηκε ως βασικό συστατικό του Καρναβαλιού της πόλης. Ένα των χαρακτηριστικών των Κανταδόρων, είναι το ότι αποτελούνται μόνο από άντρες. Οι αντρικές αυτές χορωδίες τραγουδούν ρομαντικά τραγούδια, αλλά και τραγούδια χαράς και, φυσικά, τραγούδια που γράφτηκαν ειδικά για το λεμεσιανό Καρναβάλι και καθιερώθηκαν, όπως για παράδειγμα το τραγούδι «Εδώ Λεμεσός...»

 

Καρναβάλι Λεμεσού

Κανταδόροι Γιωργαλέττοι  

 

Η αρχαιότερη ομάδα των Κανταδόρων της Λεμεσού, οι «Κανταδόροι Γιωργαλλέτου», συνεχίζει αδιάκοπα την πορεία της στο χρόνο, με συνεχιστές τους γιους του ιδρυτή της, τους Λώλλο και Περικλή Γιωργαλλέτο. Η ομάδα αυτή κυκλοφόρησε τραγούδια της σε δίσκους και παρουσιάστηκε πολλές φορές σε τηλεοπτικά προγράμματα και σε εκδηλώσεις, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και ακόμη στην Αμερική και στην Αυστραλία.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image