«Ένωση Κέντρου»

Image

Πολιτικό κόμμα. Ιδρύθηκε το 1980 με ηγέτη του τον Τάσσο Παπαδόπουλο, πρώην υπουργό σε κυβερνήσεις Μακαρίου, πρώην βουλευτή, πρώην εκπρόσωπο της ελληνικής κυπριακής πλευράς στις διακοινοτικές συνομιλίες και πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας (2008). Στελέχη του κόμματος υπήρξαν, μεταξύ άλλων, και πρώην υπουργοί κυβερνήσεων του προέδρου Μακαρίου.

 

Η Ένωση Κέντρου ήταν κόμμα της Δεξιάς, που ακολουθούσε μεταρρυθμιστική πολιτική. Πήρε μέρος, με πλήρεις συνδυασμούς, στις βουλευτικές εκλογές της 24.5.1981, που ήσαν και οι πρώτες οι οποίες διεξήχθησαν με το αναλογικό σύστημα. Το κόμμα συγκέντρωσε 7.968 ψήφους, που αντιπροσώπευαν ποσοστό 2,7% και δεν ανέδειξε κανένα βουλευτή.

 

Στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, που έγιναν στις 8.12.1985, η Ένωση Κέντρου δεν πήρε μέρος. Υποψήφιοι όμως του κόμματος περιελήφθησαν στο ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) του προέδρου Κυπριανού, με το οποίο συνεργάστηκε. Ένα στέλεχος της Ένωσης Κέντρου εξελέγη βουλευτής του ΔΗΚΟ στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας.

 

Το ανώτερο όργανο του κόμματος ήταν το Παγκύπριο Συνέδριο, το οποίο εξέλεγε τον πρόεδρο του κόμματος σε τακτική σύνοδο κάθε δυο χρόνια. Το Παγκύπριο Συνέδριο εξέλεγε επίσης τα 50 μέλη του Παγκύπριου Συμβουλίου, που ήταν το ανώτερο όργανο μετά το Παγκύπριο Συνέδριο. Στο Παγκύπριο Συμβούλιο συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος του κόμματος, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συμβουλίου Νεολαίας, τρεις άλλοι αξιωματούχοι εκάστου Επαρχιακού Συμβουλίου και οι εν ενεργεία βουλευτές του κόμματος. Το Παγκύπριο Συμβούλιο, του οποίου προΐστατο ο πρόεδρος του κόμματος, εξέλεγε μεταξύ των μελών του τον Α' και Β' αντιπροέδρους.

 

Η Κεντρική Γραμματεία ήταν το ανώτερο εκτελεστικό όργανο μετά το Παγκύπριο Συνέδριο και το Παγκύπριο Συμβούλιο. Αποτελείτο από 9 μέλη που εξέλεγε το Παγκύπριο Συμβούλιο μεταξύ των μελών του, τον πρόεδρο του κόμματος και τους αντιπροέδρους.

 

Η Ένωση Κέντρου υποστήριζε ειρηνική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, αλλά διαφωνούσε έντονα με την πολιτική των συνεχών υποχωρήσεων.

 

Εκφραστικό όργανο του κόμματος ήταν η καθημερινή, αρχικά, και εβδομαδιαία, αργότερα, εφημερίδα Κήρυκας.

 

Στις αρχές του 1989 το κόμμα της Ένωσης Κέντρου συγχωνεύθηκε με το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ), μετά που το κόμμα αυτό απώλεσε την εξουσία (όταν ο μέχρι τότε πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου του 1988). Ο ιδρυτής και αρχηγός της Ένωσης Κέντρου Τάσσος Παπαδόπουλος υπήρξε από τα ανώτατα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, διετέλεσε δε και πρόεδρος του ΔΗΚΟ από το 2000.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image