Επισκοπή δάσος

Δασική έκταση 749 εκταρίων (5.600 σκαλών) στην επαρχία Λεμεσού, δυτικά του χωριού Επισκοπή. Το μεγαλύτερο τμήμα του δάσους περιλαμβάνεται στη διοικητική έκταση του ομώνυμου χωριού, ενώ ένα μικρό μέρος του ανήκει στη διοικητική έκταση του χωριού Αυδήμου.

 

Το δάσος, που βρίσκεται ολόκληρο στο έδαφος της βρετανικής βάσης Ακρωτηρίου - Επισκοπής, διασχίζεται από τον κύριο δρόμο Λεμεσού - Πάφου. Μέσα στο ίδιο το δάσος βρίσκονται σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι όπως είναι ο ναός του Απόλλωνος Υλάτη, το αρχαίο στάδιο του Κουρίου και η βασιλική κοντά στου λόφο Ατ Μεϊτάν.

 

Το ανάγλυφο του δάσους παρουσιάζει μια κλίση προς τη θάλασσα που στα βόρεια είναι ήπια ενώ κοντά στην παραλία γίνεται απότομη. Στα βόρεια το υψόμετρο φθάνει τα 200 μέτρα, στα δυτικά τα 100 και στα ανατολικά τα 123. Η βροχόπτωση στην περιοχή κυμαίνεται γύρω στα 450 χιλιοστόμετρα.

 

Το δάσος βρίσκεται πάνω σε ασβεστούχα και προσχωσιγενή εδάφη. Τα εδάφη αυτά αναπτύχθηκαν πάνω σε μάργες, κρητίδες, μαργαϊκές κρητίδες και πρόσφατες αλλουβιακές αποθέσεις της Ολόκαινης γεωλογικής περιόδου.

 

Η κύρια βλάστηση του παραλιακού αυτού δάσους αποτελείται από αόρατους, σχινιές, μερικά πεύκα, σπαλαθκιές, ξισταρκές, αγριοχαρουπιές και αγριελιές.