Κορμακίτης δάσος

Image

Δάσος έκτασης 1.666 εκταρίων (12.460 σκαλών) στα δυτικά του χωριού Κορμακίτης στην κατεχόμενη από το 1974 από τους Τούρκους εισβολείς επαρχία της Κερύνειας. Οφείλει την ονομασία του στο χωριό Κορμακίτης, στη διοικητική έκταση του οποίου περιλαμβάνεται. Στα νότια, το δάσος Κορμακίτης γειτονεύει με το δάσος Αγίας Ειρήνης.

 

Το ανάγλυφο του δάσους έχει μια κλίση από τα ανατολικά προς τη θάλασσα. Στα ανατολικά το υψόμετρο φθάνει τα 180 μέτρα. Το τοπίο είναι διαμελισμένο από μικρά ρυάκια που έχουν διεύθυνση Α-Δ. Από γεωλογικής απόψεως, η έκταση του δάσους βρίσκεται πάνω στις αποθέσεις του φλύσχη της Κυθρέας, τις αποθέσεις του σχηματισμού Αθαλάσσας (ασβεστολιθικοί ψαμμίτες, άμμοι και αμμώδεις μάργες) και τις πρόσφατες αλλουβιακές αποθέσεις. Πάνω στα πετρώματα αυτά αναπτύχθηκαν ανεμογενή εδάφη, τέρρα ρόζα, ξερορεντζίνες και καφκάλλες. Η μέση ετήσια βροχόπτωση που δέχεται το δάσος κυμαίνεται μεταξύ 400 και 450 χιλιοστομέτρων.

 

Το δάσος Κορμακίτης αποτελείται από 5 μπλοκ, από τα οποία τα δυο μικρότερα (μπλοκ με αριθμό 4 και 5) διασχίζονται από το σκυρόστρωτο δρόμο που συνδέει το χωριό Κορμακίτης με το χωριό Λιβερά και το ακρωτήρι Κορμακίτη.

 

Τα κυριότερα είδη βλάστησης του δάσους αυτού είναι πεύκα, αόρατοι, κυπαρίσσια, αγριοελιές, σχινιές, σπαλαθκιές, σπατζ΄ιές, ξισταρκές και άλλα είδη χαμηλής βλάστησης.